Hemşirelik öğrencilerinin duygusal zeka düzeyleri
Levels of emotional intelligence of nursing students
  1. Tez No: 311333
  2. Yazar: ESİN CERİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NALAN GÖRDELES BEŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zeka, hemşirelik, öğrenci, Emotional intelligence, nursing, student
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
KISA ÖZETBu çalışma, Bozok Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin duygusal zeka düzeylerini belirlemek amacıyla, 2010- 2011 eğitim öğretim yılında öğrenim gören, çalışmaya katılmayı kabul eden 183 hemşirelik bölümü öğrencisi üzerinde tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Veriler, anket formu ve Duygusal Zeka Değerlendirme Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde, Cronbach alpha katsayısı, tanımlayıcı istatistik, Shapiro-Wilk testi, Mann-Whitney U testi, Kruskall-Wallis Varyans Analizi kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda öğrencilerin Duygusal Zeka Değerlendirme Ölçeği puan ortalaması (136.9± 21. 1) normal düzeyde bulunmuştur. Öğrencilerin duyguları yönetme (28.4±5.3) kendini motive etme (28.3±5.1), empati (28.2±5.0) ve sosyal beceri (26.7±5.0) alt ölçeklerinin puan ortalamaları normal düzeyde bulunurken, duygularının farkında olma alt ölçeği puan ortalaması (25.3±5.2) düşük bulunmuştur. Öğrencilerin sınıf düzeyi ile duygularının farkında olma, medeni durumları ile sosyal beceri, maddi durumları ile kendini motive, okul öncesi eğitim alma durumları ile empati, hemşirelik bölümünde okumaktan memnun olma durumları ile kendini motive etme, duygusal zeka konulu eğitim alma durumları ile kendini motive etme stres yönetimi eğitimi ile empati, duygusal zeka konulu kitap okuma ile kendini motive etme ve kişisel gelişim konulu kitap okuma ile empati alt ölçekleri puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p0.05).Bu sonuçlar doğrultusunda; öğrencilerin duygusal zeka düzeylerinin geliştirilmesine yönelik eğitim ve çalışmalar yapılması yönünde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTARCTThe present study was descriptively conducted with 183 nursing school students who studied during the 2010-2011 academic year, accepted to participate in the study in order to determine levels of emotional intelligence of Nursing School Students of Health School of Bozok University. The data were collected using questionnaire form and Emotional Intelligence Assessment Scale. The analyses of the data were performed using Cronbach Alpha Coefficient, Descriptive Statistics, Shapiro-Wilk test, Mann-Whitney U test, Kruskall-Wallis Variance Analysis.As the result of the research, students? mean score (136.9± 21.1) of Emotional Intelligence Assessment Scale was found to be at a normal level. Students? mean score for emotional management (28.4±5.3), self-motivation (28.3±5.1), empathy (28.2±5.0) and social skill subscales (26.7±5.0) were found to be normal whereas mean score for emotional awareness subscale (25.3±5.2) was low. There was statistically significant difference between grades and emotional awareness, marital status and social skill, financial status and self-motivation training provided before nursing-school and empathy, satisfaction with studying at nursing school and self-motivation, training provided about emotional intelligence and self-motivation stress management training and empathy, reading books about emotional intelligence and self-motivation, reading personal development books and empathy subscales (p0.05).In light of these findings, it is recommended that trainings and studies be conducted in order to improve levels of emotional intelligence of the students.