Sütçü ineklerde progesteron içeren implantlarla senkronizasyon ve sabit zamanlı suni tohumlama sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison the results of synchronization and fixed time artificial insemination with progesterone containing implants in dairy cows
- Tez No: 576612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ATALAY USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnek, Progesteron, Aile işletmesi, Senkronizasyon, Suni Tohumlama, Cow, Progesterone, Family business, Synchronization, Artificial Insemination
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sunulan çalışmada amaç; saha şartlarında, aile işletmeleri olarak adlandırılan işletmelerde bakılan ve çeşitli şikâyetlerle Veteriner Hekimlere gelen ineklerde, progesteron salan intravaginal cihazın farklı zaman aralıklarında vaginada tutulması ve farklı zaman aralıklarında sabit zamanlı suni tohumlama yapılması sonucu, gebelik başarılarının karşılaştırılmasıdır. İnekler, rastgele 3 ayrı gruba ayrılmıştır. 1. gruba alınan 56 ineğe (n= 56), 0. Gün GnRH + Progesteron implantların (PRID®) takılması, 8. Gün PGF2α, 9. Gün Progesteron implantların çıkartılması + PGF2α, 48-72. Saatlerde 2 tohumlama.2. gruba alınan 50 ineğe (n=50), 0. Gün GnRH + Progesteron implantların takılması, 8. Gün PGF2α, 9. Gün Progesteron implantların çıkartılması + PGF2α, 56. Saatte 1 tohumlama. 3. gruba alınan 53 ineğe (n= 53), 0. Gün GnRH + Progesteron implantların takılması, 5. Gün Progesteron implantların çıkartılması + PGF2α, 6. Gün PGF2α, 56. Saatte 1 tohumlama uygulaması yapıldı. Çalışma gruplarına alınan ineklere ait bilgiler ve hayvan sahiplerinden alınan anemnez bulguları kayıt altına alınmıştır. Grup 1'de kullanılan hayvanlardan 31'i Simental, 19'si Holstein ve 6'sı da Montofon'dur. Yaş ortalaması 57,05±27,40 ay, VKS ortalaması 2,75±0,43 olarak kaydedilmiştir. Süt verimlerinin ortalaması ise 16,66±5,28 kg olarak kaydedilmiştir. Grup 2'de kullanılan hayvanlardan 31'i Simental, 14'ü Holstein ve 5'i de Montofon'dur. Yaş ortalaması 45,48±26,81 ay, VKS ortalaması 2,74±0,37 olarak kaydedilmiştir. Süt verimlerinin ortalaması ise 13,46±3,05 kg olarak kaydedilmiştir. Grup 3'de kullanılan hayvanlardan 26'sı Simental, 19'u Holstein ve 8'i de Montofon'dur. Yaş ortalaması 44,73±20,25 ay, VKS ortalaması 2,70±0,34 olarak kaydedilmiştir. Süt verimlerinin ortalaması ise 15,35±4,60 kg olarak kaydedilmiştir. Senkronizasyon yapılan tüm ineklerin suni tohumlaması yapıldıktan 35 gün sonra ultrasonografi cihazıyla gebelik teşhisleri yapılmıştır. Gebelik oranı ise Grup 1 de % 41,07, Grup 2 de % 42,Grup 3 de % 52.83 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak; çalışmadaki her üç grubunda gebelik oranları birbirine yakın bulundu. Progesteron ile senkronizasyonun birçok üreme problemini çözebileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the presented study; The results of this study are to compare the success of pregnancy in cows that are examined in the so-called family businesses in field conditions and to the Veterinarians with various complaints, keeping the progesterone releasing intravaginal device in the vagina at different time intervals and performing fixed time artificial insemination at different times. The cows were randomly divided into 3 groups. On day 0, insertion of GnRH + Progesterone implants (PRID®) on day 0 to 56 cows (n = 56), on day 8 PGF2α, day 9 Progesterone implants removal + PGF2α, 2 insemination at 48 and 72 hours. In the second group, 50 cows (n = 50) were implanted with GnRH + Progesterone implants on day 0, PGF2α on the 8th day, Progesterone implants + PGF2α on the 9th day, insemination was performed at 56th hour. In the third group, 53 cows (n = 53) were implanted with GnRH + Progesterone implants on day 0, removal of Progesterone implants + PGF2α, Day 6 PGF2α, and insemination at 56th hour. The information about the cows included in the study groups and the anemnesis findings obtained from the animal owners were recorded. Of the animals used in Group 1, 31 were Simental, 19 Holstein and 6 Montofon. The mean age was 57.05 ± 27.40 months and the mean VKS was 2.75 ± 0.43 years. The average milk yield was recorded as 16.66 ± 5.28 kg. Of the animals used in Group 2, 31 were Simental, 14 Holstein and 5 Montofon. The mean age was 45.48 ± 26.81 months and the mean VKS score was 2.74 ± 0.37. The average milk yield was recorded as 13.46 ± 3.05 kg. 26 of the animals used in Group 3 were Simental, 19 Holstein and 8 Montofon. The mean age was 44.73 ± 20.25 months and the mean VKS was 2.70 ± 0.34 years. The average milk yield was recorded as 15.35 ± 4.60 kg. Pregnancy diagnoses were performed 35 days after the artificial insemination. Pregnancy rate was 41.07% in Group 1, 42% in Group 2 and 52.83% in Group 3. As a result; pregnancy rates were similar in all three groups. It has been concluded that synchronization with progesterone can solve many reproductive problems.