Çerezlik kabak bitkisinde (Cucurbita pepo L.) yüzey altı damla sulama sistemleriyle farklı sulama rejimlerinin bitki su kullanımına, gelişimine ve verime etkisi
Effect of application of different irrigatin regimes with drip and subsurface drip irrigation systems on pumpkin water use, growth and yield
  1. Tez No: 784319
  2. Yazar: MERAY BAHÇIVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNLÜKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzey Altı Damla Sulama Sistemi, Damla Sulama Sistemi, Sulama Rejimi, Çerezlik Kabak (Cucurbita pepo L.), Subsurface drip irrigation system, irrigation regime, pumpkin (Cucurbita pepo L.)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu araştırmada, İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilen çerezlik kabak bitkisinde (Cucurbita pepo L.), yüzey altı damla sulama ve damla sulama sistemleri ile uygulanan farklı sulama rejimlerinin çerezlik kabak bitkisine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kayseri'de Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (ERÜTAM) uygulama alanında 2022 yetiştirme döneminde Tesadüf Bloklarında Tesadüf Parseller deneme desenine göre kurulan denemede, yüzey altı damla sulama sistemi ve damla sulama sistemi altında 3 sulama rejimi konusu (%100, %75 ve %50) 3 tekrarlamalı olarak incelenmiştir. Sulama uygulamalarına göre %100, %75 ve %50 konularından sırasıyla 91.4, 65.3 ve 54.1 kg/da tohum verimi elde edilmiştir. Damla sulama sisteminden ortalama 56.8 kg/da tohum verimi alınmasına karşılık yüzey altı damla sulama sisteminden 83.7 kg/da alınmıştır. Yüzey altı damla sulama sistemi bin tane ağılığını da olumlu yönde etkilemiştir ve sulama suyu kullanım etkinliğini artırmıştır. Meyve boyutları ile meyve ağırlığı arasında, meyve boyutları ile tohum ağırlığı arasında, meyve ağırlığı ile meyve tohum verimi arasında ve meyve ağırlığı ile bin tane ağırlığı arasında kuvvetli pozitif ilişkiler saptanmıştır. Meyve boyutları ve meyve ağırlığının artmasıyla meyve tohum verimi ve bin tane ağırlığı da artmıştır. Çerezlik kabak üretiminde yüzey altı damla sulama sistemi kullanımı, su üretkenliğini ve verimi olumlu yönde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of different irrigation water amounts applied with drip and subsurface drip irrigation systems on pumpkins grown in the Middle Anatolian Region. Three irrigation regimes (100%, 75%, and 50%) were investigated in this experiment, which was carried out in 2022 under Kayseri conditions and designed according to randomized blocks with three replications. The irrigation treatments of 100%, 75%, and 50% produced 914, 653, and 541 kg/ha pumpkin seed yields. The subsurface drip irrigation system produced 837 kg/ha seed yield while the drip irrigation system produced 568 kg/ha. The subsurface drip irrigation system also improved 1000-seed weight and irrigation water productivity. Strong positive relationships between fruit sizes and fruit weight, between fruit sizes and fruit seed yield, between fruit weight and fruit seed yield, and between fruit weight and 1000-seed weight were found. Fruit seed yield and 1000-seed weight increased by increasing fruit sizes and their weight. Using a subsurface drip irrigation system for growing pumpkins affected positively irrigation water productivity and pumpkin yield.