Çinko ve metiyoninin buzağılarda performans üzerine etkisi
Effects of zinc and methionine in live performance of calves consuming milk
  1. Tez No: 311440
  2. Yazar: İSMAİL ÜLGER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Buzağı, Çinko, Metiyonin, Performans, Calf, Methionine, Performance, Zinc
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmanın amacı buzağılara süt ile birlikte verilen çinko (Zn) ve metiyoninin (Met) canlı performansa ve bazı kan parametrelerine etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmada her grupta 20 adet olmak üzere toplam 80 adet yeni doğmuş Holstein buzağı (erkek dişi karışık) kullanılmıştır. Buzağılara doğduktan sonra 3 gün kolostrum verilmiştir. 3. günden sonra buzağıların canlı ağırlıkları alınarak sütten kesilinceye kadar (8 hafta) sırasıyla sadece süt, ya da 30 ppm Zn, %1 Met, ve 30 ppm Zn+ %1 Met ilaveli süt tüketmeleri sağlanmıştır. Buzağı canlı ağırlıkları uygulamalardan etkilenmemiştir (P?0.15). Genel olarak canlı performans (cidago yüksekliği, kalça ölçüsü, gögüs ölçüsü) sütlerine Zn ve Met'in birlikte katıldığı buzağı gruplarında daha yüksek bulunmuştur (P?0.005). Buzağı grupları arasında kan parametreleri bakımından serum Cu konsantrasyonu hariç anlamlı farklar bulunamamıştır (P?0.06). Sütlerine Zn ve Zn+Met kombinasyonu katılan buzağı gruplarının serum Zn düzeyleri bakımından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Çalışma sonuçlarına göre yeni doğan buzağıların sütlerine çinko ve metiyonin, sırasıyla 30 ppm ve %1 düzeyinde kombine şekilde ilave edilmelerinin büyüme için uygun olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe objective of the study was to investigate the effects of zinc (Zn) and methionine (Met) on live performance and some blood parameters of calves consuming milk. A total of 80 Holstein calves (male and female mixed) were fed colostrums on first 3 days after delivery and assigned into 4 groups 20 per group, namely control (no supplement, only milk), milk plus 30 ppm Zn, milk plus 1% Met, and milk plus 30 ppm Zn and 1% Met until weaning (8 weeks). Body weight changes were similar between groups (P?0.15). Live performance in general (wither height, hearth girth, hip width) improved better in calves supplemented with a combination of Zn and Met (P?0.005). Except Cu concentrations, blood parameters remained similar among treatments (P?0.06). Although not statistically (P=0.93), zinc inclusion in Zn and Zn+Met group caused an increase in serum Zn concentrations. Therefore, it is recommended that new born calves should be supplemented with Zn at 30 ppm with Met at 1% for a better growth performance.