GEP NET'lerde WHO 2010 klinikopatolojik sınıflaması ve e- cadherin ve Mash 1 ekspresyonlarının sınıflama ile ilişkisi
WHO 2010 clinicopathological classification in GEP NET's and classification of e-cadherin and Mash 1 expression
- Tez No: 311479
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ KARAGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: GEP NET, WHO 2010, Ki-67, E-cadherin, Mash1, GEP NET, WHO 2010, Ki-67, E-cadherin, Mash1e needed to predict the biological attitude of the tumour
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Gastroenteropankreatik bölgede karsinoid tümör, atipik karsinoid, nöroendokrin karsinom, adacık hücreli karsinom tanısı almış olguların Gastroenteropankreatik nöroendokrin tümör (GEP NET ) WHO 2010 klinikopatolojik sınıflamasının yapılması ve bu tümörlerin sinaptofizin, kromogranin ile endokrin natürü gösterilip, Ki-67 proliferasyon indeksi, E-cadherin ve Mash 1 ekspresyonlarının sınıflama ile ilişkili rolünü incelemektir.Histopatolojik sınıflamanın doğru bir şekilde yapılması GEP NET' lerin yalnız tanısısnın konulması için değil hastaya verilecek tedavinin planlanması içinde önemlidir. Küçük biyopsiler çok nadiren submukozayı örneklemekte ve çoğunda cerrahi sınırda devam ettiği için gerçek çapa ulaşmak mümkün olmamaktadır. Bu nedenle tümörün biyolojik davranışını öngörebilecek yeni belirleyicilere ihtiyaç duyulmaktadır.Gereç ve yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında 2001-2011 yılları arasında tanı almış karsinoid tümör, nöroendokrin tümör, adacık hücreli tümör ve nöroendokrin karsinom tanısı alan toplam 68 olguya ait H&E kesitleri retrospektif olarak incelendi. İmmünohistokimya çalışmaya uygun olan 54 olgunun blokları seçilerek kromogranin, sinaptofizin, Ki-67, E- cadherin , Mash 1 ile immünohistokimyasal çalışma yapıldı. Tümörlü alanlarda kromogranin , sinaptofizin için sitoplazmik, Ki-67 ve Mash 1 için nükleer, E-cadherin için membranöz boyanma dikkate alınarak boyanma şiddeti ve yaygınlığına göre skorlandı.Bulgular: Ellidört olgunun Ki-67 proliferasyon indeksi ve mitoz sayılarak GEP NET WHO 2010 sınıflaması yapıldı. %50'si NET G1, %33.33'ü NET G2, % 16.67'si NET G3 tanısı almıştı. diferansiasyon azaldıkça kromogranin boyanmasının azaldığı gözlendi. Sinaptofizin bütün olgularda pozitif boyandı. Diferansiasyon azaldıkça E-cadherin sentez kaybı olduğu gözlendi. NET G3'lerde NET G1'ler göre anlamlı olarak Mash 1 ekspresyonu gözlendi. NET G2'lerde de NET G1'lere göre anlamlı Mash1 ekspresyonu gözlendi.Sonuçlar: Küçük endoskopik biyopsilerde sınırlı sayıda tümör hücresinde histolojik bulgularla tanıya karar vermek zaman zaman zor olabilmektedir. Ayırıcı tanı zorluğu gösteren olgularda Mash 1 ekspresyonunun sentez kaybı patoloğa karar verme aşamasında destek sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: To make Gastroenteropancreatic neuroendocrine tumour ( GEP NET) WHO 2010 clinicopathological classification of the cases got the diagnosis of carcinoid tumour, atypical carcinoid, neuroendocrine carcinoma and carcinoma with islet-cell in gastroenteropancreatic region, and to show the endocrinal origin of these tumours with synaptophysin and chromogranin and then to study the role of Ki-67 proliferation index , E-cadherin and Mash 1 expressions related to this classification.Making the histopathological classification correctly is important not only for getting a diagnosis of GEP NET but also for planning the treatment applied to the patient. Small biopsies rarely ensample submucosa and it is impossible to understand the real size as the tumour is on surgical magrin. For this reason, new determinantsa rMATERIALS AND METHODSH&E incisions belonging to totally 68 case got the diagnosis of carcinoid tumour, neuroendocrine tumour, tumour with islet-cell and neuroendocrine carcinoma in the Pathology department inthe Faculty of Medicine at Ondokuz Mayıs university in the years from 2001 to 2011 have been examined retrospectively. Immunohistochemical study has been carried out with chromogranin, synaptophysin, Ki-67, E- cadherin and Mash 1 by choosing the blocks of 54 cases suitable for immunochemical study. In the regions with tumour, chromogranin, cytoplasmic for synaptophysin, nuclear for Ki-67 and Mash 1, membranous for E-cadherin have been scored according to densitiy and intensity of staining.FINDINGSKi-67 proliferation index and GEP NET WHO 2010 classification( counting the mitosis) of the 54 cases have been done. Fifty per cent ( %50 ) of them got the diagnosis of NETG1, thirty three per cent ( %33 ) of them got the diagnosis of NET G2, sixteen per cent (%16) of them got the diagnosis of NET G3. As the differantiation decreases, it has been seen that the chromogranin staining decreases. Synaptophysin has been stained positively. As the differantiation decreases, loss of E-cadherin synthesis has been observed. It has been seen that Mash 1 expressions are statistically more normal NET G3 and NET G2 in comparison with NETG1.RESULTSIt can occasionally be difficult to get a diagnosis with histologic symptoms in limited tumour cells in small endoscopic biopsies. The loss of Mash 1 expression synthesis can help the pathologist in decision-making phase for the cases which are difficult to diagnose .