Yaygın anksiyete bozukluğu olan hastalarda serum Nrf2, HO1 ve Tau düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum Nrf2, HO1 and Tau levels in patients with generalized anxiety disorder
- Tez No: 603258
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ASOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Yaygın anksiyete bozukluğu, Oksidatif stres, Nrf2, HO-1, Tau, DNA hasarı, Generalized anxiety disorder, Oxidative stress, Nrf2, HO-1, Tau, DNA damage
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve Amaç: Yaygın anksiyete bozukluğu (YAB) sıklıkla karşılaşılan psikiyatrik bozukluklardan biridir. YAB'nin kesin nedenleri henüz net bilinmemektedir. Nörokimyasal ve nöroanatomik bozukluklara ek olarak, genetik etmenler ve çevresel etmenler de araştırılmaktadır. Son zamanlarda anksiyete bozukluklarının etiyolojisinde oksidatif metabolizmanın rolüne ilişkin çalışmalar yapılmıştır. YAB kronik bir hastalık olup, bu hastalıkta oksidatif stresin gelişmesi, birçok çalışmada gösterilmiştir. Biz de çalışmamızda Yaygın Anksiyete Bozukluğunun yol açabileceği beyin hasarıyla ilişkili olarak YAB hastalarında daha önce çalışılmamış olan serum Nükleer faktör eritroid 2 ile ilişkili faktör 2 (Nrf-2), Hem oksijenaz 1(HO-1) ve Tau proteini düzeylerine bakarak, bu hastalığın beyin hasarı yapıp yapmadığını ve klinik pratikte ölçülmesi mümkün olan bu moleküllerin ayırıcı bir belirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştırmayı amaçladık. Yöntem: Bu araştırmaya Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Psikiyatri Polikliniği'ne başvuran başvuran DSM-5'e göre YAB tanısı almış 44 hasta ve 44 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Katılımcıların ruhsal durumunun değerlendirmesi amacıyla Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) uygulandı, sosyodemografik veri formu dolduruldu. Usulüne uygun olarak alınan serum örneklerinde Nrf-2, HO-1 ve Tau, Harran Üniversitesi Biyokimya Laboratuvarı'nda çalışıldı. Sonuçlar gruplar arasında kıyaslandı. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları arasında sosyodemografik veriler açısından medeni durum ve eğitim düzeyi dışında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır(P>0.005). Hasta grubunda serum Nrf-2 ile HO-1 düzeyleri anlamlı ölçüde düşük olarak saptanmıştır (sırasıyla p=0.023; p=0.001). İki grup arasında serum Tau düzeyleri açısından anlamlı farklılık X saptanmamıştır(p=0.98). Hastaların anksiyete şiddeti Beck anksiyete ölçeği ile değerlendirilen) ve hastalık süreleri ile serum HO-1, Nrf-2 ve Tau arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Bilindiği kadarıyla bu çalışma YAB hastalarında serum HO-1,Nrf-2 ve Tau düzeylerini araştıran ilk çalışmadır. Yaygın anksiyete bozukluğu hastalarında serum Nrf -2 ve HO- 1 değerlerinin sağlıklı kontrollere göre düşük bulunması istatistiksel olarak anlamlı olup dikkat çekmektedir. Bu veriler ışığında yaygın anksiyete bozukluğunda Nrf-2ve HO-1' in ilerde bir biyobelirteç olarak kullanılabilmesinin mümkün olabileceği, Tau'nun biyobelirteç olarak faydalı bulunmadığı ancak bu verilerin daha kapsamlı çalışmalarla doğrulanmaya ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Generalized anxiety disorder (GAD) is one of the most common psychiatric disorders. The exact causes of GAD are not yet clear. In addition to neurochemical and neuroanatomic disorders, genetic and environmental factors are also being investigated. Recently, studies on the role of oxidative metabolism in the etiology of anxiety disorders have been conducted. GAD is a chronic disease and the development of oxidative stress in this disease has been shown in many studies. In our study, serum Nuclear factor erythroid 2-related factor 2 (Nrf-2), Hem oxygenase 1 (HO-1) and Tau protein levels, which have not been studied in GAD patients in relation to brain damage caused by Generalized Anxiety Disorder, have been studied. and whether these molecules, which can be measured in clinical practice, can be used as a differential marker. Methods: This study included 44 patients diagnosed with GAD according to DSM-5 who applied to the Psychiatry Outpatient Clinic of Harran University Faculty of Medicine Research and Application Hospital and 44 healthy control groups. Beck Anxiety Inventory (BAI) was applied to assess the mental state of the participants and sociodemographic data form was completed. Serum samples Nrf-2, HO-1 and Tau were studied in Harran University Biochemistry Laboratory. Results were compared between groups Results: There was no statistically significant difference between the patient and control groups in terms of sociodemographic data except marital status and education level (P> 0.005). Serum Nrf-2 and HO-1 levels were significantly lower in the patient group (p = 0.023; p = 0.001, respectively). There was no significant difference in serum Tau levels between the two groups (p = 0.98). There was no significant relationship between anxiety severity (assessed by Beck anxiety scale) and disease duration and serum HO-1, Nrf-2 and Tau (p> 0.05). XII Conclusion: To the best of our knowledge, this is the first study to investigate serum HO- 1, Nrf-2 and Tau levels in GAD patients. Serum Nrf-2 and HO-1 levels were found to be low in patients with generalized anxiety disorder compared to healthy controls. In the light of these data, we think that Nrf-2 and HO-1 may be used as a biomarker in generalized anxiety disorder, Tau is not useful as a biomarker, but these data need to be confirmed by more comprehensive studies.