Dissosiyatif bozuklukta difüzyon tensör manyetik rezonans görüntüleme teknikleri
Imaging technics of difusion tensor magnetic resonance in dissociative disorder
  1. Tez No: 311485
  2. Yazar: SULTAN BASMACI KANDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH SELEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Dissociative Disorder NOS, DTI, DT-MRI, Corpus Callosum, Frontal Lob, Parent Relationship
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmamızın amacı; dissosiyatif bozukluklu olgularda nöronal bütünlüğünün incelenmesi ve etiyolojiye katkıda bulunabilecek anormalliklerin varlığını araştırmaktır.BTA dissosiyatif bozukluk tanısı alan 15 hasta grubu ile 15 sağlıklı kontrol grubunun DTG'leri çekilmiştir. Hasta ile kontrol grubu arasında korpus kallozum genu ile korpus kallozum splenium FA ve ADC değerleri usülüne uygun olarak ölçülmüştür. İyi baba ilşkisi olan ve kötü baba ilşkisi olan hasta guruplarının karşılatırmasında İyi Baba İlişkisi genu FA=839.363±25.4370, Kötü Baba İlişkisi genu FA=776,133±91.5438 olarak bulundu. Korpus kallozum genum FA değerleri açısında istatistiksel olarak kötü baba ilişkisi olan gurupta FA değeri anlamlı şekilde daha düşük bulunurken (p=0.039,Z= -2.066), korpus kallozum genum ADC(p=0.519, Z= -0.645), korpus kallozum splenium FA (p= 0.053, Z= -1.936), korpus kallozum splenium ADC (p= 0.439, Z= -0.775) değerleri açısından guruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Anne ilişkilerine göre hasta ile kontrol gurubu korpus kallozum genu ile splenium FA-ADC değerleri karşılaştırıldığında, değerler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu.DES, DIS-Q ölçek puanları ile korpus kallozum genu splenium FA, ADC ilişkisine bakıldığında anlamlı bağıntı yoktu. Toplam hastalık süreleri ile korpus kallozum genum FA değerleri (p=0.092,r0=-0.451, N=15), korpus kallozum genum ADC(p=0.959, r0=-0.015, N=15), korpus kallozum splenium FA (p=0548, r0=-0.169,N=15), korpus kallozum splenium ADC (p=0548, r0=-0.169,N=15) değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bağıntı yoktu.Sonuç olarak ; BTA dissosiyatif bozukluk tanısı olan hastaların karşı cins ebeveyn ile ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda kötü baba ilişkisi tarifleyen gurupta frontal bölgelerden köken alan aksonların geçtiği korpus kallozum genu kısmında beyaz cevheri, olumsuz yönde etkilediği görülmektedir.Anahtar Kelime: Dissosiyatif B0zukluk, DTI, DT-MRI, Korpus Kallosum, Frontal Lob, Ebeveyn İlişkisi
Özet (Çeviri)
Departmen of Mental Health and Disorders Specialty Thesis in MedicineThe aim of this study is to examine the neurological unity in dissociative disorder and to investigate the existance of the abnormalities that might contribute to etiology.The DTI?s of 15 patients who are diagnosed as Dissociative Disorder NOS and the 15 healthy control group were displayed. The FA and ADC parameters of corpus collosum genu and corpus collosum splenium for the patient group and the control group have been measured properly. While comparing father relationship style in the patients group, results found as ; Good father relationship Genu FA=839.363±25.4370 Bad father relationship Genu FA=776,133±91.5438 . Eventhough the corpus collasum Genu FA value of the patient with bad father relationship results were statistically significant lower than the good father relationship group (p=0.039,Z= -2.066) ,there was no statistically significant difference between corpus collosum genum ADC(p=0.519, Z= -0.645), corpus collosum splenium FA (p= 0.053, Z= -1.936), corpus collosum splenium ADC (p= 0.439, Z= -0.775) results. While comparing mother relationship style ,there was no statistically significant difference between corpus collosum genu and splenium FA- ADC results of the groups ,.There was no significant correlation between corpus collosum genu and splenium FA- ADC results and DES and DIS-Q scores . We can?t find any significant correlation between illness time and corpus collasum Genu FA(p=0.092,r0=-0.451, N=15) corpus collosum genum ADC(p=0.959, r0=-0.015, N=15), corpus collosum splenium FA (p=0548, r0=-0.169,N=15), corpus collosum splenium ADC(p=0548, r0=-0.169,N=15) scores too .As a result; Considering the patients' relationship with the opposite sex parent, in The patients with Dissociative Disorder NOS , bad relationship with their fathers , affect white matter negatively at the areas of axons originating from the frontal regions passing genu of the corpus callosum.