BPH nedeniyle alt üriner sistem semptomları ve aşırı aktif mesanesi olan hastalarda alfa bloker tedavisine trospiyum eklenmesinin rolü
Role of the addition of trospium chloride to the treatment of patients with low urinary tract symptoms and overactive bladder due to bph: a prospective, randomized, placebo controlled, double blind study
- Tez No: 311509
- Danışmanlar: PROF. DR. TEMUÇİN ŞENKUL, YRD. DOÇ. DR. FERHAT ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: BPH, AAM, Erkek, Antikolinerjikler, BPH, OAB, Man, Anticholinergics
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZETGirişErkeklerde BPH ve AAM birlikteliği oldukça sıktır ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı artmaktadır. İki durumun birlikte görüldüğü hastalarda yaşam kalitesi de olumsuz yönde etkilenmektedir.AmaçBPH ve buna bağlı AÜSS' leri olan ileri yaştaki erkeklerin tedavisinde kullanılan alfa bloker ve antikolinerjik kombinasyonunda daha önce hiç denenmemiş olan trospiyum klorürün etkinliği ve güvenilirliğinin araştırılması.Gereç ve yöntemİleri dönük, randomize, plasebo kontrollü ve çift kör olarak planlanan çalışmada, BPH'ya bağlı AÜSS' ları olan AAM' li hastalar tPSA, idrar akım testi ve PVRİ ile değerlendirildikten sonra IPSS, 3 günlük işeme günlüğü, AAM sorgulama formu, BPH etki indeksi ve Urolife yaşam kalitesi sorgu formu doldurdular. İki gruba randomize edilen olgulardan birinci gruptaki 24 hastaya terazosin ile birlikte trospiyum klorür, 22 hasta içeren ikinci gruba ise terazosin ile birlikte plasebo verildi. Hastalar 4., 8. ve 12. haftalarda yan etki ve güven açısından, ayrıca 12 haftada çalışma başındaki tetkikler ve değerlendirme formları ile yeniden değerlendirildiler.BulgularGrupların tedavi öncesindeki ortalama işeme akımları ve işlevsel mesane kapasiteleri hariç diğer verileri homojen dağılım gösterdi. İyileşme düzeyleri açısından iki grup karşılaştırıldığında maksimum ve ortalama idrar akım hızları, PVRİ, işeme sıklığı, mesane kapasitesi, IPSS, AAM ve BPH etki indeksi skorlarındaki değişimler anlamlı değilken; Urolife yaşam kalitesi skoru ortalamaları açısından birinci grubun lehine istatistiksel olarak anlamlıydı. Yan etki sıklığı açısından değerlendirildiğinde iki grup arasında anlamlı bir fark bulunamadı.SonuçBPH' ya bağlı AAM' si olan erkeklerin tedavisinde trospiyum klorür ve alfa bloker kombinasyonu etkili ve güvenli bir tedavi yöntemidir. Yaşam kalitesindeki iyileşme dikkat çekicidir. Özellikle de bu hastalarda şikayetlerin ve yaşam kalitesindeki bozulmanın yaş ile birlikte arttığı göz önüne alındığında, bu iyileşmenin önemi artmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYİntroductionCombination of BPH and AAM is quite frequent and its frequency increases with age in male population. In patients who suffer both of them, the quality of life is also affected negatively.PurposeThe aim is to explore the trospium chloride?s efficiency and reliability which was never used before as an alpha blockers and anticholinergic combination in older men who suffer from BPH and BPH related LUTS with OAB.Materials and MethodsThe present study planned as prospective, placebo controlled, randomized and double blind. Patients with BPH related LUTS and with OAB have been evaluated using t-PSA, uroflowmetry, and PVRU. Then they filled the IPSS, 3 day urination diary, AAM questionnaire, BPH impact index, and Urolife quality of life inquiry form. The cases have been randomized into two groups. Trospium chloride with terazosin has been given to the 24 patients in the first group, and placebo with terazosin to the 22 patients in the second group. The patients have been evaluated for side effects and reliability in the 4th, 8th and 12th weeks and also been reevaluated with the tests and forms used at the beginning of the study at the 12th week.ResultsThe findings of the groups before the treatment were homogen except average urination streams and functional bladder capacities. When two groups were evaluated according to the improvement levels; maximum and average urination streams, PVRU, urination frequency, bladder capacity, IPSS, OAB, BPH impact index scores were not significant, Urolife quality of life inquiry score improvements were significant on favor of the first group.ConclusionIn men with BPH related OAB trospium chloride and alpha blocker combination treatment is effective and reliable. The improvement in quality of life is remarkable. Considering the increase in complaints with age, the importance of this recovery became more prominent.