Omeprazol'ün polarografik, spektrofotometrik ve kromatografik miktar tayini
- Tez No: 31152
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER TUNÇEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Omeprazol, Omeprazol miktar tayini, Polarografİ, UV Spektrofotometri, ince Tabaka Kromatografi, Omeprazol Kapsüllerine Uygulama, Omeprazole, Determination of omeprazole, Polarography, UV Spectrophotometry, Thin Layer Chromatography, Application to Omeprazole Capsules
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
IV ÖZET Omeprazol, sübstitüe benzimidazol türevi yeni geliştirilmiş antiülser bir ilaçtır. Bu çalışmada, doğru akım polarografîsi ile omeprazolün polarografisi incelenmiştir. Polarografîk akımı etkileyen faktörün difüzyon karakterli olduğu ve indirgenme reaksiyonunun yan-tersinir olduğu belirlendikten sonra, doğru akım (DC), aşın yüklenmiş sabit amplitütlü puis (SCAP), aşın yüklenmiş artan amplitütlü puis (SIAP) ve diferensiyel puis (DP) polarografîk teknikleri ile omeprazol derişimleri ile akım şiddeti arasında iyi korelasyonlu doğrusal ilişkili kalibrasyon eşitlikleri elde edilmiştir. UV absorbans ve türev absorbans spektrofotometrik yöntemler kullanılarak omeprazol derişimleri ile absorbans değerleri arasında Beer yasasına uyan kalibrasyon eşitlikleri elde edilmiştir. ÎTK yönteminin uygulandığı çalışmada, omeprazol derişimleri ile lekelerin kapladığı alan densitometrik yöntem ile incelenmiş, iyi korelasyonlu doğrusal derişim-lekelerin kapladığı alan ilişkileri elde edilmesine karşın omeprazol kapsüllerinde yapılan miktar tayini sonuçlan yüksek bulunmuştur. Omeprazol, 0.0514 N sodyum hidroksit ile %25 etanol içeren ortamda potansiyometrik yöntemle titre edilmiş, 100-150 mg dolayındaki miktarlara analizinde potansiyometrik yöntemin kullanılabileceği sonucuna vanlmışür. Önerilen polarografîk ve spektrofotometrik yöntemler enerik kaplı mikropellet formülasyonlu ticari omeprazol kapsüllerine uygulanmış ve sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Her iki yöntemle elde edilen analitik sonuçlar birbiri ile uyumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Omeprazole is a new drug which is substituted benzimidazole derivative. In this study, the polarographic behaviours of omeprazole were investigated by direct current polarography. The factor affecting the polarographic current was diffusional and the reduction reaction was quasi-reversible. Good correlated calibration equations were obtained between omeprazole concentration and current for direct current (DC), superimposed constant amplitude pulse (SCAP), superimposed increasing amplitude pulse (SIAP) and differential pulse (DP) polarographic techniques. Using UV absorbance and derivative absorbance spectrophotometric methods between omeprazole concentration and absorbance agreed Beer's law was found for all calibration equations. In the TLC study, the concentration of omeprazole spotled were investigated as an area using TLC densitometer and found that the relation was lineer but the results of the capsules containing omeprazole was high. Omeprazole was titrated with 0.0514 N sodium hydroxide in ethanol 25% medium, but about 100-150 mg omeprazole could be determined by this method. The proposed methods which is polarography and spectrophotometry was applied to the determination of omeprazole in the enteric coated micropellet capsules and the results were evaluated statistically. The analytical results were agreement between the polarographic and spectrophotometric methods.