Pediyatrik olgularda sevoflurana bağlı uyanma ajitasyonu üzerine deksmedetomidin, propofol ve ketaminin etkinliğinin incelenmesi
Evalution the efficacy of dexmedetomidine, propofol and ketamin on the emergence agitation of sevoflurane in pediatric patients
- Tez No: 311556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN ORHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sevofluran Uyanma Ajitasyonu, Pediyatrik Anestezi, Propofol, Ketamin, Deksmedetomidin, Sevoflurane emergence agitation, pediatric anesthesia, dexmedetomidine, propofol, ketaminAuthor: Nilgün ARSLAN, M.D.Counsellor: Mehmet Emin ORHAN, M.D, Associate Professor
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Sevofluran, pediyatrik anestezide ideal bir ajandır. Ancak sevofluran ile görülen uyanma ajitasyonu özellikle çocuklarda % 20-80 arasındadır. Bu çalışmada çocuklarda uyanma ajitasyonunda propofol, ketamin ve deksmedetomidinin etkinliğinin karşılaştırılması amaçlandı. Bu klinik çalışma , günübirlik anestezi uygulanacak ASA I-II, 3-12 yaş arası 120 hastada yapıldı. Hastalar deksmedetomidin grubu (n= 30), ketamin grubu (n= 30), propofol grubu (n=30), kontrol grubu (n= 30) olarak dört gruba ayrıldı. Tüm gruplara 0,5 mg/kg oral midozolam ile premedikasyon yapıldı. Analjezi amacıyla cerrahi başlamadan önce parasetamol 15 mg/kg supp. uygulandı. Operasyon sonunda Grup P'ye 1 mg/kg pofol, Grup K'ya 0.25 mg/kg ketamin, Grup D'ye indüksiyon sonrası 0.5 µg/kg deksmedetomidin uygulandı. Grup 0'a herhangi bir ilaç verilmedi. Hastaların intraoperatif vital bulguları, postoperatif Aldrete, ağrı, ajitasyon skalaları ve taburculuk süreleri değerlendirildi.10. dakikadaki ortalama arter basıncı grup deksmedetomidin'de düşüktü. 10 ve 30. dakikalardaki nabız, grup deksmedetomidin'de düşüktü. Aldrete skorlarında deksmedetomidin grubunda en düşük skor bulundu. Objektif ağrı skalası 10 ve 30. dakikalarda grup deksmedetomidin'de en düşüktü. Postoperatif ajitasyon skalasında 5, 10, 15, ve 20. dakikalarda en az ajite grup deksmedetomidin idi. Deksmedetomidin grubunun taburculuk zamanı anlamlı olarak uzamıştı. Sonuç olarak ajitasyonu en fazla deksmedetomidin uygulamasının azalttığını, dört grup arasında derlenme ünitesinde analjezik ihtiyacı açısından fark olmadığını, deksmedetomidinin taburculuk süresini belirgin uzattığını, deksmedetomidinin 10 dakikada infüzyon şeklinde verilmesine rağmen özellikle 30. dakikada nabız ve ortalama arter basıncını düşürebildiğini, bu açıdan dikkatli olunması gerektiğini bulduk. Hakkında daha fazla tecrübe bulunan propofol ve ketaminin aksine, deksmedetomidinin çocuklarda kullanımı için daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Evalution the efficacy of dexmedetomidine, propofol and ketamin on the emergence agitation of sevoflurane in pediatric patients.Sevoflurane is the ideal anesthesic agent in the pediatric anesthesia. But the ratio of the emergence agitation in sevoflurane anesthesia is between %20-80 especially in children. In this study we aimed to evaluate the efficacy of dexmedetomidine, propofol and ketamin on the emergence agitation of sevoflurane in pediatric patients. 120 ASA I-II children, aged between 3-12 years, were included in the study who undergo elective day-case surgery. The children were seperated in four groups as dexmedetomidine group (n=30), propofol group (n=30), ketamin group (n=30) and control group (n=30). Premedication with 0.5 mg/kg oral midazolam was applied to all groups. For analgesy, parasetamol 15 mg/kg supp was given before the operation. In the end of the operation, 1 mg/kg propofol was given to group P. In the end of the operation 0.25 mg/kg ketamin was given to group K. After the sevoflurane induction, 0.5 µg/kg dexmedetomidin was given to group D. No medication was given to group 0. İntraoperative vital findings, postoperative pain, agitation and recovery time were recorded. The mean arterial pressure at 10.th minute was lowest in the dexmedetomidine group. The pulses at the 10.th and 30.th minutes were low at the dexmedetomidine group. The lowest Aldrete scores were found in the dexmedetomidine group. The pain scalas at the 10.th and 30.th minutes were lowest in the dexmedetomidine group. İn the postoperative agitation scalas, dexmedetomidine group had the lowest scores at any time. But the recovery time was longest at the dexmedetomidine group as compared the other groups. We found that dexmedetomidine reduced agitation more, there were no differences between four groups for analgesic drug requirements, dexmedetomidine prolonged the recovery time, dexmedetomidine could decrease the mean arterial pressure and pulse although given in 10 minutes as infusion. To the the contrast of the ketamin and propofol that we knew so much, more clinical studies are required for the use of dexmedetomidine in children.