Anne ve kordon kanında kadmiyum, cıva, kurşun seviyeleri ve bunlara etki eden faktörler
Maternal and cord blood cadmium, mercury, lead levels and factors that affecting them
  1. Tez No: 311567
  2. Yazar: ONUR GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAN KARADEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kadmiyum, cıva, kurşun, kordon kanı, Cadmium, mercury, lead, cord blood
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Sanayileşme ile beraber insanoğlunun normalde zararlı etki oluşturmayacak seviyelerde maruz kaldığı bazı maddelerin yaşadığı çevredeki miktarları artmıştır. Bunlardan önemi son yıllarda fark edilen ağır metaller insanların yaşamını doğum öncesinde de tehdit edebilmektedir. Anne karnındaki bebek, annenin maruz kaldığı ağır metallerden etkilenebilmektedir. Bununla beraber anneden bebeğe ağır metallerin geçiş oranı da birbirleri arasında fark gösterebilmektedir.Ağır metallerden insan sağlığını en çok tehdit edenler cıva (Hg), kurşun (Pb) ve kadmiyum (Cd) dur. Bu metallere teması çalışılan iş, yaşanılan çevre, yaşam alanında bulunan sanayi yerleşimleri, barınılan ev ve ısınma şekli, kişinin amalgam dolgu sayısı, sigara kullanımı, yaşadığı şehir gibi değişkenler arttırabilmektedir.Biz çalışmamızda Pb'un kordondan geçiş oranı ortalama %72, Cd'un %64, Hg'nın %104 bulduk. Annenin Pb düzeyi 1 ?g/dl arttıkça bebekteki Pb düzeyi 0,716 , annenin Cd düzeyi 1 ?g/dl arttıkça bebekteki Cd düzeyi 0,551 , annenin Hg düzeyi 1 ?g/dl arttıkça bebekteki Hg düzeyi 0,749 artmakta idi. Normal değerlerin üzerinde Cd değeri üç annede saptandı. Bunların ikisinin kaldığı yerlere yakın sanayi yerleşimi mevcuttu(%66). Tüm ailelerin %30'unun yakınlarında sanayi sitesi yerleşimi mevcuttu. Normal değerlerin üzerinde Pb değerine rastlanmadı. Normal değerlerin üzerinde Hg seviyesine saptanmadı. Siyah dolgu miktarı ile kordon kanından geçen Hg miktarı arttığını, istatistiksel olarak anlamlı bulunmasa da deri fabrikası yakınlarında yaşayanlarda bebeğe Hg geçişinin artığını, istatistiksel olarak anlamlı bulunmasa da 38 haftanın altındaki yeni doğanlara Cd'un geçiş daha fazla olduğunu bulduk.
Özet (Çeviri)
With the industrialization, human beings are exposed to increased amounts of some substances that normally did not constitute a harmful effect. Importances of these heavy metals are discovered in recent years, and they can also threaten people's lives before birth. The mother's unborn baby can be affected by mothers exposed heavy metals. However, the rate of migration of heavy metals from mother to baby can show the difference between them.The most threaten human health heavy metals are mercury, lead and cadmium. The contact of these metals can be improved by working business, residential environment, industrial placements in the field of life, home and warming shape, the number of amalgam filling, residential city. In our study we found the average transition rate of lead 72% cord, cadmium 64% and mercury 104%. Mother's increasing lead level of 1 mg / dl is with the infants increasing of 0.716 mg / dl lead level. Mother's increasing cadmium level of 1 mg / dl is with the infants increasing of 0.551 mg / dl cadmium level. Mother's increasing mercury level of 1 mg / dl is with the infants increasing of 0.749 mg / dl mercury level.Only three of mothers had cadmium levels above normal values. Two of them have been living at the places that close to industry placements(%66). 42% of the families are living in the houses that near the placements like factory, industrial sites, and military facilities. (30% of all families had a settlement near the industrial estate.)There was no lead value above the normal values. There was no mercury value above the normal values. The amount of mercury in cord blood increased with the mothers number of black filling. Although there is not a statistically significant increase, infants living near the leather factory have higher mercury levels. Although there is not a statistically significant increase, cadmium transition to newborns is greater at under the 38 weeks of gestational age.