Esansiyel tremor hastalarında kognitif fonksiyonlar, otonomik ve duyusal etkilenmelerin araştırılması
Cognitive functions, autonomic and sensorial involvements in patients with essential tremor
- Tez No: 311617
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR KÜTÜKÇÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Esansiyel Tremor, Sempatik Deri Yanıtı, R-R Aralık Değişkenliği, SUP, SMMT, Essential Tremor, Sympathetic Skin Response, R-R İnterval Variation, Somatosensory Evoked Potentials, Standardized Mini Mental State Examination
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Esansiyel tremor (ET) nöroloji pratiğinde en yaygın görülen hareket bozukluklarından birisidir. Son yıllarda ET'nin nörodejeneratif bir hastalık olabileceği tartışmaları oldukça fazladır. Nörodejeneratif hastalık geleneksel olarak sinsi başlangıçlı, kademeli progrese olan, yaşla görülme sıklığı artan ve hücre kaybının da olduğu bir durum olarak tanımlanmaktadır. ET'nin de sinsi bir başlangıcının olması, yaşla birlikte sıklığının artması, progresif olması, serebellumda Purkinje hücresi kaybının olması bu hastalığın da nörodejeneratif bir hastalık olduğunu düşündürmektedir. Biz bu çalışmada ET hastalığının nörodejeneratif bir hastalık olduğu yönündeki bulguları araştırmak için ET hastalarında non-motor bulgular olan kognitif, duyusal ve otonomik fonksiyonları değerlendirmeyi amaçladık. Esansiyel Tremor Washington Heights-Inwood Genetik Çalışması (WHİGET) ET tanı kriterlerine göre ET tanısı konulan 60 hasta incelemeye alındı, Esansiyel Tremor Derecesini Değerlendirme Ölçeği (ETDDÖ)'nin performans alt ölçeğine göre ağır ve hafif ET olarak iki gruba ayrıldı. Sempatik Deri Yanıtı (SDY) ve R-R Aralık Değişkenliği (RRAD)'nde iki grup arasında fark saptanmadı. Standardize Mimi Mental Test (SMMT) puanları ağır grupta daha düşük, kortikal Somatosensoryel Uyandırılmış Potansiyel (SUP) latansları daha uzun ve serum total bakır değerleri daha fazla olarak saptanmıştır. Yaptığımız elektrofizyolojik testlerle hastalarda kognitif ve duyusal etkilenmelerin olduğunu saptadık. Aynı zamanda serum total bakır seviyesindeki yüksekliğin hastalığın şiddetiyle birliktelik gösterdiğini saptadık. Ancak bu konuda, fonksiyonel ilişkiyi net olarak ortaya koyabilmek açısından, bakır metabolizmasının daha ayrıntılı değerlendirildiği testleri de içeren fazla sayıda olguyla ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Essential tremor (ET) is one of the most frequent movement disorders in neurology practice. In recent years, there are many discussions about being a neurodegenerative disease for ET. Neurodegenerative diseases appear with an insidious onset and are traditionally progressive. Their incidence increases parallel to age. Neuronal loss frequently is seen in pathological materials. These characteristic features are also valid for essential tremor. Therefore ET may be accepted as a neurodegenerative disease. To research this hypothesis we aimed to evaluate cognitive functions, autonomic and sensorial affects in patients with ET. 60 patients diagnosed with Essential tremor according to Washington Heights- Inwood Genetic Study of Essential Tremor (WHIGET) Essential Tremor Diagnose Criteria were included to our study. Patients are separated in two groups as severe and mild according to results of performance subscale of Essential Tremor Rating Assessment Scale (TETRAS). No difference was seen in Sympathetic Skin Response and R-R intervals between groups. Lower standard mini mental test scores, longer cortical somatosensory evoked potentials latencies and higher serum total copper levels were observed in severe group compared to mild group. We also observed cognitive and sensorial involvement in electrophysiological tests. In addition, high levels of serum total copper were correlated with disease severity. Detailed investigation about copper metabolism in more patients should be designed to uncover this functional correlation.