Polikistik over sendromlu hastalarda ayak bileği kol basınç indeksi ölçümü ile periferik arter hastalığı araştırılması
Research of peripheral arterial disease on the patients having polycystic ovary disease by measuring ankle brachial index
- Tez No: 311667
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BULUCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, ayak bileği kol basınç indeksi, periferik arter hastalığı, bel/kalça çevresi oranı, polycystic ovary syndrome, ankle brachial index, peripheral arterial disease, waist-to-hip ratio
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Polikistik over sendromu (PKOS) insülin direnci ve subklinik inflamasyonla karakterizedir. Etkilenen bireylerde Kalp damar hastalığı (KDH) sıklığının arttığı bildirilmiştir. Ayak bileği kol basınç indeksi (AKBİ) ölçümü periferik arter hastalığı teşhisinde ve KDH riskinde olan bireylerin tespit edilmesinde de kullanışlıdır. Çalışmamızda PKOS' lu kadınlarda AKBİ değeri ve ilişkili durumlar değerlendirildi. PKOS tanısı Rotterdam kriterlerine göre kondu. KDH veya eşdeğeri bulunanlar çalışmaya alınmadı. Demografik özellikler ve temel laboratuvar verileri kayıt edildi. AKBİ taşınabilir Doppler cihazı kullanılarak ölçüldü ve iki farklı formüle göre hesaplandı. Standart teknik olan alt ekstremitelerde ölçülen en yüksek sistolik kan basıncı değerinin kullanılması ile hesaplanan AKBİ `'Yöntem-1'', en düşük sistolik kan basıncı değerinin kullanılması ise `'Yöntem-2'' olarak isimlendirildi. Ortalama yaşı 24.86±5.90 olan toplam 103 PKOS'lu kadın incelendi. Yöntem-1 ve Yöntem-2'ye göre hesaplanan ortalama AKBİ değerleri sırasıyla 1.107±0.10 (min.-maks.: 0.82-1.32) ve 1.024±0.11 (min.-maks.: 0.64-1.23) bulundu ve her ikisi de normal aralıktaydı. Yöntem-1' e göre hesaplanan AKBİ değerine göre 3 periferik arter hastalığı olgusu tespit edildi. Yöntem-2' ye göre ise 15 (%14.5) katılımcıda düşük AKBİ (?0.9) tespit edildi. AKBİ değeri vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, bel çevresi, bel/kalça çevresi oranı ve hematokrit ile negatif korelasyon gösterdi. Çoklu lojistik regresyon analizi sonrasında sadece yüksek bel/kalça çevresi oranı (>0.8) düşük AKBİ değeriyle bağımsız ilişki içinde kaldı. Bu veriler PKOS'lu kadınlarda KDH riskinde artma olduğu anlayışını destekler görünmektedir. Ayrıca, yüksek bel/kalça çevresi oranı bu hastalarda daha düşük AKBİ değeriyle ilişkilidir. AKBİ ölçümünün PKOS'lu bireylerde aterosklerotik hastalık riskinin gösterilmesinde değeri olabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Polycystic ovary syndrome (PCOS) is characterized by insulin resistance and subclinical inflammation. Frequency of cardiovascular disease (CVD) was reported to increase in affected individuals. Ankle brachial index (ABI) measurement is useful in the diagnosis of peripheral arterial disease and detection of people at risk of CVD. The present study was conducted to determine ABI value and associated conditions in women with PCOS.The diagnosis of PCOS was made according to the Rotterdam criteria. People with any type of CVD or its equivalents were not included in the study. Demographic characteristics and basic laboratory data were recorded. ABI was measured using a handheld Doppler device, and calculated in two different methods. The standard formula in which the highest systolic blood pressure value in the lower extremities is sued was defined as `?Method 1??, and use of the lowest value in the lower extremities in ABI calculation was defined as `?Method 2??.A total of 103 women with PCOS with a mean age of 24.86±5.90 years were enrolled. Mean ABI values calculated according the Method 1 and Method 2 were 1.107±0.10 (min.-max.:0.82-1.32) and 1.024±0.11 (min.-max.:0.64-1.23), respectively, both being in the normal range. ABI was diagnostic for peripheral arterial disease in 3 patients according to Method 1, whereas 15 (14.5%) participants had a low ABI (?0.9) according to Method 2. ABI value correlated negatively to body weight, body mass index, waist circumference, waist-to-hip ratio and hematocrit. After multiple logistic regression analysis, only higher waist-to-hip ratio (>0.8) remained independently associated to a lower ABI in women with PCOS.These results are likely to contribute to the understanding of higher risk of CVD in women with PCOS. Moreover, increased waist-to-hip ratio is associated with a lower ABI value in these patients. ABI measurement may be worthy in stratifying the risk of atherosclerotic diseases in these individuals.