Hizmetiçi eğitimde yaratıcı drama yönteminin etkililiği
Effectiveness of creative drama method in in-service training
  1. Tez No: 311747
  2. Yazar: ERKUT BİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTEN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet içi eğitim, iş tatmini, yaratıcı drama, In-service training, job satisfaction, creative drama
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaratıcı Drama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Araştırmanın amacı, yaratıcı drama yöntemiyle oluşturulan bir hizmet içi eğitimin klasik yöntemle oluşturulan eğitime oranla daha etkili olup olmadığını belirlemektir. Bu doğrultuda araştırma 4 alt boyutta incelenmiştir. Araştırma, Dedeman Ankara Oteli'nde çalışan 28 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol grubundaki eşit sayıda katılımcıya iletişim ve beden dili konularında eğitimler verilmiştir. Her iki grubun eğitim içerikleri aynı, yöntemleri farklı gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubuna 3 saat süren klasik yöntem ile yapılandırılmış iletişim ve beden dili eğitimi, deney grubuna ise 18 saat süren ve 6 oturumdan oluşan yaratıcı drama yöntemiyle yapılandırılmış iletişim ve beden dili eğitimi uygulanmıştır. Her iki gruba uygulama öncesi ve sonrasında iş tatmini ölçeği, araştırmacı tarafından geliştirilen görüş belirleme formları uygulanmıştır. Her iki gruba eğitim sonrasında açık uçlu sorular sorulmuştur ve süreç analiz edilmiştir.Veriler SPSS programı kullanılarak, t-test, kovaryans analizi ve tek yönlü varyans analizi teknikleri ile analiz edilmiştir. Ayrıca açık uçlu sorularla yapılandırılan bir anket de uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, deney grubunu oluşturan katılımcılarda kontrol grubuna oranla HİE(hizmet içi eğitim) anket formunda ve GİG (grupiçi ilişkiler gelişimi) anket formunda anlamlı bir fark elde edilmiştir, İBDG (iletişim ve beden dili gelişimi) anket formunda ve İş tatmini ölçeğinde ise bu fark gözlemlenmemiştir. İBDG anket formunda anlamlı bir fark olmasa da deney grubunda aritmetik bir gelişme az da olsa belirlenmiştir ve açık uçlu sorulara verilen cevaplarda yaratıcı drama eğitiminin etkili olduğu görülmüştür. Dolayısıyla, yaratıcı drama yönteminin klasik yönteme göre kısa bir süre içinde katılımcılarda hizmet içi eğitime karşı olumlu bir değişiklik yarattığı, grup içi ilişkilerde gelişim sağladığı, iletişim ve beden dili gelişiminde daha etkili olduğu söylenebilir. Çalışanların iş tatmin düzeylerinde ise eğitimler sonunda her iki grupta da bir artış belirlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to find out the efectiveness of an in-service training programme with creative drama method and also to compare this with classical method. With this thinking, the research has been analyzed into 4 parts. This research has been done at Ankara Dedeman Hotels with the participation of 28 personnel. Control and experimental groups has been created equally. The subject of the training programmes of each groups are communication and body language skills. Both groups have had same training subjects, however the methods were different. Control group have had 3 hours communication and body language training with classical method. Experimental group have had 18 hours communication and body language tranining with creative drama method. Each groups has been applied job satisfaction questionnaire, HİE (in-service training), İBDG (communication and body language development) and GİG ( group communication development) questionnaires and some open-ended questionnaires were created by the researcher.In this research SPSS programme has been used with t-test, covariance and one way variance techniques to analyze the datas. According to the statistical results, HİE and GİG questionnaires have been observed significant difference for the experimental group comparing to control group. However, this significant difference are not observed for job satisfaction questionnaire and İBDG questionnaires. Although İBDG questionnaires are not shown a significant difference for experimental group, the aritmethical increase and open ended questions show that creative drama method has made an effect on participants. It can clearly be stated that in this short period of time, training programme with the creative drama method has positively affected; the attitude of personnel toward in-service training; the improved harmony and trust, team work and relationships between group members; and the improved communication and body language skills. However, job satisfaction levels of employees has not changed after trainings.