Türkiye'de ilkokul düzeyinde kullanılan yaratıcı drama yöntemi üzerine yapılmış lisansüstü tezlerin analizi
Analysis of graduate theses on creative drama method used at primary school level in Turkey
  1. Tez No: 707631
  2. Yazar: DÖNDÜ KURNAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama, İlkokul, Sınıf eğitimi, Lisansüstü tez, Doküman analizi, Creative drama, Primary school, Classroom education, Graduate thesis, Document analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı ilkokulda yaratıcı drama alanında yapılmış lisansüstü çalışmalarının eğilimlerini ortaya çıkarmaktır. Yöntem: Araştırma nitel araştırma yöntemiyle yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak doküman analizinden faydalanılmıştır. Araştırma kapsamında ilkokulda yaratıcı drama alanında yazılan 75 adet lisansüstü teze ulaşılmıştır. Bu lisansüstü tezler içerik analizi yöntemi ile analiz edilerek yorumlanmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamında lisansüstü tezler yazıldıkları yıl, türleri, araştırma yöntem ve desenleri, örneklem grubu ve örneklem seçimleri, veri toplama araçları, veri analiz teknikleri, çalışılan temalar ve disiplinlerine göre analiz edilerek yorumlanmıştır. Bununla birlikte lisansüstü tezlerde belirtilen sorunlar, sonuçlar ve öneriler bölümleri ayrıca incelenmiştir. Sonuç ve Öneriler: Araştırma bulgularından yola çıkılarak lisansüstü tezlerin türlerine göre en fazla yüksek lisans tezinin yazıldığı, doktora tezleri ile yüksek lisans tez sayıları arasında belirgin farkın olduğu, en fazla çalışmanın 2019 yılında yapıldığı görülmüştür. Çalışmalarda en fazla nicel araştırma yöntemleri tercih edilmiştir. Bu durumda en fazla kullanılan veri toplama aracı test olurken, en fazla veri analiz tekniği ise bağımsız gruplar t- testi olmuştur. En fazla çalışılan örneklem grubunun 4.sınıf seviyesindeki ilkokul öğrencilerinin olduğu tespit edilmiştir. Çalışmalarda en fazla beceri ve akademik başarı temaları ele alınmıştır. Çalışma sonuçlarında çalışılan temalar incelenmiş ve en fazla yaratıcı drama yönteminin akademik başarı ve beceri temaları üzerinde olumlu etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmalarda belirtilen sorunlar belirli başlıklar altında sınıflandırılmıştır. Sorunlar başlıklarından öğretmene dair sorunlar, eğitim-öğretim ortamına dair sorunlar, öğrenciye dair sorunlar ve eğitim-öğretim süresine dair sorunlar öne çıkan sorunlar olarak görülmüştür. Çalışmalarda belirtilen öneriler de analiz edilerek belirli başlıklar altında toplanmıştır. En fazla öneri araştırmalara yönelik, hizmet içi ve öncesi eğitime yönelik ve öğretmenlere dair öneriler olmuştur. Araştırma dâhilinde araştırmacı tarafından yapılacak çalışmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the research is to contribute to the literature by determining the trends of the studies in the field of creative drama in primary school. Method: The research was conducted with the qualitative research method. Document analysis was used as a data collection method in the research. Within the scope of the research, 75 postgraduate theses written in the field of creative drama in primary school were reached. These postgraduate theses were analyzed and interpreted with the content analysis method. Results: Within the scope of the research, postgraduate theses were analyzed and interpreted according to the year they were written, types, research methods and designs, sample group and sample selection, data collection tools, data analysis techniques, studied themes and disciplines. In addition, the problems, conclusions and suggestions sections specified in the postgraduate theses were also examined. Conclusion and Suggestions: Based on the research findings, it was seen that the most master's theses were written according to the types of postgraduate theses, there was a significant difference between the number of doctoral theses and master's theses, and the most studies were done in 2019. In the studies, mostly quantitative research methods were preferred. In this case, the most used data collection tool was the test, while the most data analysis technique was the independent groups t-test. It has been determined that the most studied sample group is the 4th grade primary school students. In the studies, the themes of skill and academic achievement were discussed the most. The themes studied in the results of the study were examined and it was concluded that the creative drama method had the most positive effects on academic achievement and skill themes. The problems mentioned in the studies are classified under certain headings. Among the4 problems, problems related to teachers, problems related to the education-teaching environment, problems related to students and problems related to education-training period were seen as prominent problems. The suggestions made in the studies were also analyzed and gathered under certain headings. The most suggestions were for research, for in-service and pre-training, and for teachers. Suggestions for the studies to be carried out by the researcher are presented within the scope of the research.