Bilimsel süreç becerilerine dayalı fen eğitiminin öğrencilerin fen ve teknoloji dersine ilişkin tutumlarına ve bilimsel süreç becerilerine etkisi
Effect of the scientific process skills-based science education on students' science attitudes and scientific process skills
  1. Tez No: 311761
  2. Yazar: ÖZLEM ÜNALDI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Süreç Becerileri, Fen ve Teknoloji Tutumu, Fen ve Teknoloji Öğretimi
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; bilimsel süreç becerilerine dayalı fen eğitiminin öğrencilerin fen ve teknoloji dersine ilişkin tutumlarına ve bilimsel süreç becerilerine etkisini belirlemektir.Eğitim, ?Maddenin Yapısı ve Özellikleri? kapsamında, deney grubunda bilimsel süreç becerilerine dayalı fen eğitimi kullanılarak işlenmiş, kontrol grubunda geleneksel yöntemle işlenmiştir. Her iki gruba da bilimsel süreç becerileri kazanımlarını temel alan beş performans görevi uygulanmıştır. Bu sayede öğrencilerin bilimsel süreç beceri düzeyleriyle ilgili belirlemeler yapılabilmesi amaçlanmıştır.Araştırma ön test ve son test kontrol gruplu deneysel modelde yapılmıştır. Araştırma özel bir okulun 7. Sınıfındaki 34 öğrencisiyle yürütülmüştür. Araştırmada, Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği (FBDTÖ), Bilimsel Süreç Becerileri Testi (BSBT) ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Araştırmada bilimsel süreç becerilerinin gelişimini sağlamak için, her bir alt becerinin birlikte kullanımını gerektiren performans görevlerinden yararlanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, standart sapma, sayı, yüzde ve split-plot ANOVA kullanılmıştır. Verilerin yorumlanmasında .05 manidarlık düzeyi dikkate alınmıştır.Bilimsel süreç becerilerine dayalı fen eğitimi uygulamasına katılan deney grubundaki öğrencilerle kontrol grubu öğrencilerinin deney öncesi ve sonrasındaki FBDTÖ ve BSBT puanlarındaki değişimin birbirinden manidar bir farklılık gösterdiği saptanmıştır.Elde edilen sonuçlar ışığında bilimsel süreç becerilerini temel alan fen eğitimi uygulamasının öğrencilerin fen ve teknoloji dersine ilişkin tutumlarını ve bilimsel süreç becerilerini olumlu şekilde değiştirmiş olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was undertaken to evaluate effect of the scientific process skills -based science education on students' science attitudes and scientific process skills. Research was an experimental study with the pre-test and post-test control group.The research was conducted in 2010-2011 academic year in a private primary school?s ongoing 7th grade 34 students.İn order to assess the attitudes of students toward the science course ?Attitude Scale Towards Science (ASTS)? was used. To assess the scientific process skills ?Science Process Skills Test (SPST)? was used. Accordingly, ASTS and SPST was applied to the experimental and control group students as pre-test and post-test.Instructor applied the scientific process skills based science education, related with