İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin bilgisayar oyun bağımlılığına etki eden faktörler
The factors which effect on computer game addiction of 4th and 5th grade primary students
  1. Tez No: 312321
  2. Yazar: ENGİN ERBOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUKEN AKAR VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun, Bilgisayar Oyun Bağımlılığı, İlköğretim Öğrencileri, Öğrenci Yabancılaşması, Game, Computer Game Addiction, Primary Education Students, Alienation of Student
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinde cinsiyetin, anne ve baba eğitim düzeyinin, sınıf düzeyinin, okulun sosyo ekonomik düzeyinin, kişisel bilgisayara sahip olup olmama durumunun ve okula yabancılaşma düzeyinin bilgisayar oyun bağımlılığına etki edip etmediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma giriş, kuramsal açıklamalar ve ilgili literatür, yöntem, bulgular ve yorumlar, sonuçlar ve öneriler olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır.Betimsel tarama modelinde yürütülen bu araştırma, Aydın ilinde bulunan 6 ilköğretim okulunda yapılmıştır. Araştırma üç farklı sosyo ekonomik grupta bulunan toplam 638 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerine ?Kişisel Bilgi Formu?, ?Çocuklar İçin Bilgisayar Oyun Bağımlılığı Ölçeği? ve ?Öğrenci Yabancılaşma Ölçeği? uygulanmıştır.Form ve ölçeklerden elde edilen veriler istatistiksel teknikler olarak sayı, yüzde, frekans, t-testi, korelasyon, regresyon analizi ve faktör analizi kullanılarak açıklanmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research it is aimed to investigate if sexuality, mother and father education level, class level, social economic level of the school, the situation of having computer or not and the level of alienation effect about computer game addiction of 4th and 5th class primary students. The research consists of five parts as introduction, theoretical explanations and related literature, method, findings and interpretations, conclusions and recommendations.This research, conducted as a type of survey thoroughly, was performed at six primary schools in Aydın. It was implemented on total 638 students from three different social economic groups. ?Personal İnformation Form?, ?Computer Game Addiction Scale For Children? and ?Alienation of Student Scale? for 4th and 5th class primary students were used.The data, received from form and scales, were explained and interpreted by using number, frequency, percent, t-test, correlation, regression analysis and factor analysis as statistical techniques.