Daha iyi düzenleme açısından belediyelerde gayri sıhhi müesseselerin ruhsatlandırılması
Licensing non-sanitary businesses by municipalities in terms of better regulation
  1. Tez No: 312341
  2. Yazar: ERHAN YAMANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Daha İyi Düzenleme, Gayri Sıhhi Müessese, Ruhsatlandırma, Bürokrasinin Değişime Direnci, Better Regulation, Non-Sanitary Businesses, Licensing, and Bureaucracy's Resistance to Change
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, belediyelerde gayri sıhhi müesseselerin ruhsatlandırılması prosedürünü daha iyi düzenleme açısından incelemektedir. Çalışma daha iyi düzenleme anlayışına göre hazırlanan 10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin uygulamalarında yaşanan sorunlara (aksaklıklara) odaklanmıştır. Çalışma, düzenlemenin uygulamalarındaki birçok aksaklığın sebebinin genel anlamda bürokrasinin değişime direnç göstermesi olduğunu tartışmaktadır.Çalışma giriş, sonuç ve öneriler bölümü hariç üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde teorik çerçeve oluşturmak için daha iyi düzenleme literatürü eleştirel olarak incelenmiştir. İkinci bölümde daha iyi düzenleme açısından Türkiye'de gayri sıhhi müesseselerin ruhsatlandırılması prosedürü analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde düzenlemenin uygulamadaki aksaklıklarını (sürenin uzaması ve belge sayısının arttırılması) ve bu aksaklıkların sebeplerini araştırmak amacıyla Aydın, İncirliova ve Çine'de yapılan ampirik bir araştırmanın temel bulguları sunulmuştur. Bu çalışmada bürokrasinin değişime direncinin daha iyi düzenleme politikasının uygulanmasında önemli bir engel olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is an attempt to examine the procedure of licensing non-sanitary businesses by municipalities in terms of better regulation. The study focuses mainly on the common implementation problems (or deviations) of the Regulation Regarding to Opening Workplace and Licensing Business (Official Gazette, vol.25902, August 10, 2005), which is based on the principles of better regulation. The study argues that there are many deviations in the implementation of the Regulation due to largely bureaucracy's resistance to change.The study consists of a general introduction, three chapters, a set of conclusions and recommendations. Chapter one critically reviews the literature of better regulation to make a theoretical framework. Chapter two analyses the procedure of licensing non-sanitary businesses in Turkey in terms of better regulation. Chapter three presents main findings of an empirical study carried out in Aydın, İncirliova and Çine in order to find out main implementation problems (length of time and increased number of documents) of the Regulation and their causes. The study concludes that bureaucracy's resistance to change is apparently the main obstacle to implement a better regulation policy.