Çağdaş insan ve yabancılaşma üzerine bir dizi resim önerisi
A number of modern painting proposal on human and alienation
  1. Tez No: 312382
  2. Yazar: FATİH KARAKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EROL YILDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: resim, yağlı boya, sanat, çağdaş, yabancılaşma, oil on canvas, art, contemporary, alienation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Endüstriyel gelişmelerin hız kazanması ve insanın yaşam alanlarının her gün hızla değişmesi, teknolojiye uyumsuzluğu, toplum içi çatışmaları ve iletişimsizliğin yanı sıra bireyin kendisine ve çevresine yabancılaşması sorununu da beraberinde getirmiştir. Yabancılaşma, en çok hissedildiği alanlar olan kentleşme ve sanayileşme politikaları sürecinde daha da artmıştır. İnsanın yabancılaşması ise aslında bireysel ve psikolojik bir sorundur. Kendini toplumdan dışsallaştıran ve kendi aktivitesini kendi üzerinde dışsal, yabancı ve baskıcı güç olarak işlemesini ifade eder. İşte bu süreçte doğayı kendinin bir ifadesi haline dönüştürme çabaları insanı nesnelleşmekten alıkoyamamıştır.Metropoller ve şehir yaşantısı özünde sosyal ilişkilere dayanan bir yaşam alanı olmasına karşın, kapitalist üretim biçiminin de bir sonucu olarak yaşamsal edinimlerin önemsenmediği bir çevrenin meydana gelmesi ve şeyleştirilmiş bir insan kümesinin iletişimsizlik sorunları ve bu bağlamda eleştirel yaklaşım biyolojik ve ruhsal yönden insan değerinin yok sayıldığı bir büyüme anlayışına tepki olarak ele alınmıştır. Teorik yaklaşımlarla belirlenmeye çalışılan çağdaş insan ve yabancılaşma olgusu sanat tarihindeki farklı dönemlerle birlikte eleştirel anlayışla ele alınmış ve incelenmiştir.Plastik anlatımda çağdaş insan ve yabancılaşma olgusu sosyo-psikolojik yanı ile mutsuz, yalnız, tedirgin; psikolojik ve fizyolojik yönden bozukluğa uğramış insan tiplerinin izlerini taşımaktadır. Şehir mekanları güzelleştirilmiş vitrinlerin yerine, şehri ve çağdaşlaşmayı özünde sembolize eden teknolojik, mekanik imgelerle dolu yığınlaşmış, sanayileşmiş ve görüntü olarak kirlilik ifade eden düzensiz mimari imgelerle yansıtılmaya çalışılmıştır.Oluşturulmaya çalışılan kompozisyonlarda doğrudan bir aktarım söz konusu değildir. Kompozisyonlar imgesel tasarımların ürünleridir. Günlük yaşamın fark edilmeyen sıradanlığı bireye yansıyan yönüyle kalabalığa rağmen yalnızlaşan insan görüntüleri betimlenerek ifade edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The individual has turned out to be a foreigner for himself and and for his environment as a result of the dazzling speed of the industrial development , the rapid changes in the living areas of the people, the inadaptation of the individual to tha technology, the conflicts in the society and the inability in communication. This fact (alienation), has increased in the processes of urbanization and industrialisation policies where it is more obvious and heavily felt. In fact, the alienation of the human being is all a matter of personel and psychological problem. The person who has excluded himself from the society has defined his own activity as an external ,foreign and oppressive power activity. His efforts to turn the nature into a definition of his own have not prevented the human being to be objective in this process.Although the metropols and the urban life are a living area actually based on the social relationships,the occurance of the environment as a result of the capitalist production style where the vital gainings have been ignored and the communication problems of the people groups that have been tried to become a thing and the critical approach in this context have been dealt with as a reaction to a growing up perception in which the human being is thought to be nothing in terms of both biological and psychological aspects. The contemporary human being and the alienation facts that have been attepted to be defined through the theorical approaches, have been dealt with and observed with a critical perception together with the different eras in the art history.In the plastic explanation, the facts of contemporary human being and the alienation have the traces of unhappy, lonely and irritated human types in terms of socio-psychology and also the kind that psychologically and phsically problematic.The city places have been tried to be reflected through the irregular industrialised architectural images representing visual pollution and which are the masses of mechanic and technologic images that are the symbols of the city and being contemporary instead of reflecting them through the embellished shop windows.We can not mention about a direct transfer in the compositions that are attempted to be created. Compositions are the imaginary designation products. It has been tried to be defined through describing the images of alienating person in spite of the crowds which is a reflection of the ordinary daily life that can?t be noticed by the individual.