17. yüzyıl Türk edebiyatında gazel
Ghazel in XVII. century of Turkish literature
- Tez No: 312398
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÂDIK ARMUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gazel, 17. yüzyıl, Şekil, Muhteva, Ghazel, XVII. Centrury, Form, Content
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu tezde, XVII. yüzyılda yaşamış olan klasik edebiyat şairlerinden tespit ettiğimiz 12 şaire ait 3779 gazel şekil ve muhteva yönünden incelenmiştir. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.Giriş kısmında gazelin tanımı, özellikleri ve Arap, Fars, Türk edebiyatındaki tarihi gelişimi üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde, gazel şekil özellikleri kapsamında vezin, kafiye, redif, terkipler, mahlas, beyit sayısı, teknik gibi çeşitli yönlerden incelenmiş olup elde edilen bilgiler tablo ve grafiklerle desteklenmiştir.İkinci bölümde ise gazellerin muhtevası ayrıntılı olarak incelenmiştir. İncelenen gazeller konularına göre aşk, sevgili, tasavvuf, hikmet, tabiat, kozmik unsurlar, rintlik, kişi tavsifi, mekân tavsifi ve diğer konular olmak üzere on başlık altında toplanmıştır. Bu bağlamda gazellerin konularına ait sayısal ve sözel veriler tablo ve grafiklerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In thesis, was processed 3779 ghazel from the twelve poet of clasical literature in XVII. century both form and content. Our thesis consisted of two senctions.In instroduction was dwelled on in the definition, peculiarity and historical improving in Arabic, Persian and Turkish literature of ghazel.In the first section, all information about metre, number of couplets, ryhthm, redif, technical of ghazel, mahlas, terkip was shown tableau and graphics.In the second section, having selcted ghazels, was examineted by the way of content. The texts were brached ten subgrours, such as love, beloved, epicurien, philosophy, mistisizm, priding of beloved and place, nature, earth of cosmic and other subjects. The tableau and graphics were supported all informations.