Manavgatlı Ali Zelîlî'nin Niyâzü'l-Müznibîn'in
Niyâzü'l-Müznibîn of Manavgat's Ali Zelili
  1. Tez No: 480326
  2. Yazar: NİLAY KINAY CİVELEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIFAT KÜTÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ali Zelîlî, Niyâzü‟l-Müznibîn, Mesnevi, Klasik Türk Edebiyatı, 17. yüzyıl, Ali Zelîlî, Niyâzü‟l-Müznibîn, Mesnevi, Classical Turkish Literature, 17th Century
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 812
Özet
XVI. yüzyıl sonu XVII. yüzyıl baĢında yaĢayan Ali Zelîlî mutasavvıf bir Ģairdir. ġairin hayatı hakkında kaynaklarda yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu çalıĢmada onun tek eseri olan Niyâzü‟l-Müznibîn adlı mesnevisinin çeviriyazılı metni ve incelemesi yer almaktadır. Eserin tespit edilen 22 nüshasından özelliklerine göre seçilen 6 nüsha karĢılaĢtırılarak transkripsiyonlu metin ortaya çıkarılmıĢtır. 5667 beyit, 1379 dörtlükten oluĢan metinde 120 ilahi, 108 fasıl ve 8 adet de gazel bulunmaktadır. ÇalıĢmanın“GiriĢ”kısmında baĢlangıçtan XVII. yüzyıla kadar Türk edebiyatında dinî-tasavvufi-ahlaki mesneviler hakkında bilgi verilmiĢtir.“Birinci Bölümde”, Ali Zelîlî ve eseri hakkında bilgiler ile bu mesnevinin yazılıĢ tarihi ve sebebine değinilmiĢtir.“Ġkinci Bölümde”eser, iç ve dıĢ özellikleri bakımından incelenmiĢ vezin, kafiye ve iktibaslar açısından değerlendirilmiĢtir.“Üçüncü Bölümde”ise nüshaların tavsifleri yapılmıĢ, yazmaların soy ağacı çıkarılmıĢ ve tenkitli metin verilmiĢtir. Klasik Türk edebiyatının hemen her döneminde yazılan dinî-tasavvufi-ahlaki mesnevilere, XVII. yüzyılda Niyâzü‟l-Müznibîn‟i nazmederek bir yenisini daha ekleyen Ali Zelîlî, eserinde kendi üslubu ile özdeĢleĢen örnekler vermiĢtir.
Özet (Çeviri)
Ali Zelîlî is a sufi poet who lived during the end of the 16th century and the beginning of the 17th century. There is not enough information in the sources about poet‟s life. This study includes the written translated form and analysis of the poet‟s only work called Niyâzü‟l-Müznibîn. The transcript text has been revealed after 6 copies have been compared among the 22 copies of the original work. There are 120 hymns, 108 articles and 8 odes in the text which consists of 5667 couplets and 1379 stanzas. In the introductory section of the study, information about religious, sufistic and moral mesnevis in Turkish literature from the beginning to the 17th century has been given. In the first chapter, information about Ali Zelîlî and his text as well as the date and the reason for writing this text have been discussed. In the second chapter, the text has been analyzed in accordance with its internal and external characteristics and evaluated in terms of metre, rhyme and quotation. In the third chapter, the copies have been described, genealogical background of the writings has been presented and criticized text has been given. Ali Zelîlî, who added a new mesnevi in the 17th century with his Niyâzü‟lMüznibîn to the religious, sufistic and moral mesnevis of Classical Turkish literature which have been written in almost every period, has given examples in his work which have been identified with his own style.