Ekonomi politik: Kavramsal ve kuramsal bir tartışma
Political economy: Conceptual and theoretical discussion
- Tez No: 312405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN KALAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi Politik, Net Ürün, Emek-Değer Kuramı, Artı-Değer Kuramı, Political Economy, Produit Net, Labour Theory of Value, Theory of Surplus Value
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bir evin bilgece yönetilmesi anlamıyla ortaya çıkan ekonomik olayların incelenmesi, ilerleyen süreçte toplumsal yapıda meydana gelen değişim ile birlikte büyük ailenin yani devletin yönetimini kapsayacak şekilde genişlemiştir. Bu anlamıyla nicel (kavramsal) olarak ortaya çıkan ekonomi politik, Fizyokratların `net ürün' öğretisinden beri artan üretim yapısı ile birlikte emek sürecini içine alarak Ricardo'nun `emek-değer kuramı' ile nitel (kuramsal) olarak en üst noktasına ulaşmıştır. Marx'ın bu kuramı, `artı-değer kuramı'na evriltmesinin ardından burjuva, kendi bilimini yaratarak kendisiyle birlikte büyüttüğü işçi sınıfının durumundan hareketle dar gelen gömleği `orada' bırakmıştır. Nicel olarak ortaya çıkışı ulusal ekonomiye vurgu yapmak olan terim, 19. yüzyılın sonlarından itibaren uluslar ötesine geçişten dolayı marjinal devrim ile birlikte sönümlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The analyze of the economic events coming into being as wise administration of house, in the progressive process together with the change occurred in the social structure, evolved as to enclose the administration of the family, that is, the state. With this meaning political economy emerged out as conceptual together with the growing production structure, from the `produit net? doctrine of Physiocrats, with Ricardo?s `labor theory of value? by encompassing labor process. After Marx evaluated this theory to `theory of surplus value?, bourgeoisie left there past habits with the condition of labor class which it fostered with itself. Emerged out as conceptual, the term whose aim is to emphasis to national economy, from the end of nineteenth century, because of passing beyond nations, was amortized in conjunction with marginal revolution.