Yöneticilerin işgören sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarına ilişkin tutumları ve inşaat sektöründe bir araştırma
Managers' attitudes toward employee health and safety practices and a research on building trade
- Tez No: 312430
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazası, Meslek Hastalığı, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, Human Resource Management, Occupational Health and Safety, Occupational Accident, Occupational Disease, OHSAS 18001 Occupational Health and Safety Management System
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Sanayi Devrimi ile birlikte ortaya çıkan makineleşme sonucu işgörenler, yaşamlarının büyük bir bölümünü hızla çoğalan ve genişleyen fabrikalarda geçirmeye başlamışlardır. Bunun sonucu olarak da iş kazaları ve meslek hastalıklarında büyük artışlar meydana gelmeye başlamıştır. İş kazaları ve meslek hastalıklarında gerçekleşen bu artış ise organizasyonların dikkatini çekmiş ve bunlara karşı önlem alma gerekliliği doğmuştur. Bu doğrultuda, İş Sağlığı ve Güvenliği konusu gündeme gelmiştir. Organizasyonlar, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yaptıkları uygulamalarda, zamanla İnsan Kaynakları alanında çalışan birimlerin önemini fark etmiştir. İş hakkında yeterli bilgisi olan, konusunda uzman personelin görevlendirilmesi, İnsan Kaynakları Yönetiminin konusudur. Bu sebeple, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda etkili sonuçlara ulaşılmasında İnsan Kaynakları Yönetiminin büyük payı vardır.İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yaşanan sorunların ve risklerin minimum düzeye indirilebilmesi için bu konuda bilinçlendirme önemlidir. İşgörenlerin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilgi düzeyleri, davranışlarında etkilidir. Bu nedenle, işgörenlerin bilgi düzeylerinin arttırılması yaşanan olumsuzlukları azaltacaktır.Bu çalışmada Türkiye'de inşaat sektöründe, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik olarak alınan önlemler ve uygulamalar, karşılaşılan sorunlar, bu sorunlara çözüm önerileri ve iş güvenliği ile ilgili mevzuatın uygulanabilirliği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Following the Industrial Revolution occurring as a result of mechanization, employees began to spend a large part of their lives in the rapidly growing and expanding factories. As a result of this, a large increase in occupational accidents and diseases has been observed. This increase in occupational accidents and diseases attracted the attention of organizations and evoked the necessity of taking measures against these. In this respect, the Occupational Health and Safety issue emerged. In time, organizations realized the importance of the units working in the Human Resources field. Assigning specialist staff who has the adequate know-how about the business is the issue of Human Resources Management. For this reason, Human Resources Management has a great role in achieving effective results on Occupational Health and Safety.In order to reduce occupational health and safety problems and risks to a minimum, awareness about this issue is important. Employees' level of knowledge in occupational health and safety issues affects their behaviour. Because of this, increasing their level of knowledge would reduce the negative consequences.In this study, the measures and practices, problems and solutions to these problems in the field of occupational health and safety for employees, as well as the applicability of the legislation related to occupational safety are examined with regard to the construction sector in Turkey.