Bir yapısal eşitlik modeli önerisi: Çalışanlarda iş tatmini ve örgütsel bağlılığın tükenmişliğe etkisi
A structural equation model approach: The effect of job satisfaction and organizational commitment to the burnout of employees?
- Tez No: 312463
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ŞIKLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Tükenmişlik, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Burnout, Structural Equation Modeling
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada işletmelerde çalışanların iş tatmini, örgütsel bağlılık ve tükenmişlikleri arasındaki ilişkiler Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) tekniği ile incelenmiştir.İş tatmini, örgütsel bağlılık ve tükenmişlik kavramları tanımlanarak, bu kavramların değerlendirilmesinde kullanılan ölçekler ve bu kavramların alt boyutları açıklanmıştır. Literatür incelenmiş ve yapılan çalışmalarda söz konusu kavramlar arasındaki ikili ilişkilerin çeşitli istatistiksel tekniklerle incelendiği görülmüştür.Bu çalışmada bir makine üretim ve motor sanayi işletmesi çalışanlarından elde edilen veriler YEM tekniği ile değerlendirilmiştir. Bu sayede ele alınan üç kavram arasındaki ilişkiler, ölçme hatalarını da modele dahil edilerek, eş zamanlı bir biçimde analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Sonuç olarak; çalışmada kurulan araştırma hipotezleri kabul edilmiş ve iş tatmini ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönde, örgütsel bağlılık ile tükenmişlik arasında negatif yönde ve iş tatmini ile tükenmişlik arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationships among the job satisfaction, organizational commitment and burnout of employees? in the enterprises are investigated by Structural Equation Modeling (SEM) technique.By defining the concepts of job satisfaction, organizational commitment and burnout, the scales used in the evaluation of these concepts and the sub-dimensions of these concepts are described. Literature is reviewed and it is seen that the bilateral relations between these concepts have been examined by various statistical techniques in the studies.In this study, the data obtained from the workers of a machine production and motor industry, is evaluated by SEM technique. So that, handled relations between these three concepts, measurement errors are also included in the model, have been analyzed and interpreted simultaneously. Consequently, the research hypotheses established in the study are accepted and seen that there is a statistically significant positive correlations between job satisfaction and organizational commitment, a statistically significant negative correlations between organizational commitment and burnout, and a statistically significant negative correlations between job satisfaction and burnout.