İ. Ö. ikinci bin yılın ikinci yarısında Hitit?Batı Anadolu ilişkileri: Bölgenin etnik ve siyasi yapısı hakkında kaynaklara ve yayınlara genel bir bakış
Hitite?Western Anatolian relations in the second half of the second millenium B. C. : A general view to the sources and editions on ethnic and political structure of the region
- Tez No: 312519
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÜRETEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hititler, Batı Anadolu, Luwiler, Etnik yapı, İ.Ö. İkinci bin yıl, Hittites, Western Anatolia, Luwians, Ethnic structure, 2nd Millennium B.C
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
İ.Ö. İkinci bin yılda, Batı Anadolu'da oldukça hareketli bir süreç yaşanmıştır. Bölgenin batısında Ege Denizi ve kıta Yunanistan'ın, doğuda ise Hitit devletinin varlığı, Batı Anadolu coğrafyasını ve insanlarını oldukça özel kılmıştır. Sonraki dönemlerde felsefenin bu topraklarda doğmuş olması; Yunan Kolonizasyonu ve Hellenistik dönemdeki kültürel çeşitlilik; Roma dönemi Asya Eyaleti'nin ayrıcalıklı yapısı; Türklerin Anadolu'ya girişinden sonra Batı Anadolu beylerinin her zaman Ege'nin her iki yakasıyla ve birbirleriyle olan ilişkileri; Osmanlı Batı Anadolu'sunun etnik yapısı ve nihayet Cumhuriyet Dönemi ile birlikte Batı Anadolu'da yaşanan etnik ve siyasi mücadeleler ve günümüze değin süren bir ?Kıta Sahanlığı? sorunu gibi gelişmeler, Batı Anadolu'nun her dönemdeki aktifliği ile oraya egemen olanın Ege dünyasında belirleyici bir üstünlüğü olmasını sağlamıştır.Bölgede etnik yapı da hiçbir zaman üniter olmamıştır. İşte İ.Ö. İkinci bin yıl Batı Anadolu'su için en hararetli tartışmalardan biri de bu konuda, bölgedeki etno ? siyasi yapı ve ?Luwi? varlığı hakkında olmuştur. Bu çalışmada, konu üzerindeki kaynak ve yayınlar değerlendirilerek, İ.Ö. İkinci bin yılın ikinci yarısında Batı Anadolu için genel bir fikir verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
During 2nd Millennium B.C., Western Anatolia was experiencing an active period. Existence of Aegean Sea and continental Hellas on west and Hittites on east, are making Western Anatolia?s geography and peoples special. In the later periods, born of philosophy in this region; cultural variety in Greek Colonization and Hellenistic periods; privileged status of Roman Asia Province; Western Anatolian governors?s relations with both sides of Aegean and each others after Turks?s entrance to Anatolia; ethnic structure of Ottoman Western Anatolia and finally in Repuclic period, ethnic and political struggles in Western Anatolia and the ?Continental Shelf? as a matter which has been going on till today, Western Anatolia?s with its activity in all eras, provided a decisive advantage in Aegean World to its possessor.Ethnic structure of the region was never been uniter. One of the most intense discussions concerning western Anatolia in 2nd millenium B.C. was about this topic, the ethno - political structure and the ?Luwian? existence in the region. In this dissertation, sources and editions about topic, will be tried to evaluate and a general idea will be given about Western Anatolia in 2nd half of the 2nd Millennium B.C.