Sanayi kümelerinde yenilik, işletmelerarası ilişkiler ve yakınlıklar organize sanayi bölgesinde uygulama: Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi
Innovation, interfirm relationships and proximity within industrial clusters application at organized industrial district: Ankara 1. Organized Industrial District
  1. Tez No: 312532
  2. Yazar: ERDAL AKDEVE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÖZKANLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi Kümeleri, Yenilik (İnovasyon), İşletmelerarası İlişkiler, Yakınlık, Organize Sanayi Bölgesi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Industrial Clusters, Innovation, Interorganization Relationship, Proximity, Organised Industrial District, SMEs
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Bu tezde temel amaç, işletmelerarası ilişkilerin saptanarak işletmelerin yenilik ve teknolojik değişim yapabilme, özümseme ve yayma yeteneklerinin ortaya konmasıdır. Çalışmanın kapsamını Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde (AOSB) faaliyet gösteren toplam 86 işletme oluşturmaktadır. Yenilik ve teknolojik değişimin önemli nüvelerinden birisi olan Organize Sanayi Bölgeleri araştırmanın bölgesel gelişme boyutu nedeniyle seçilmiştir.Araştırma teorik ve uygulama olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Teorik aşamada ayrıntılı literatür taraması yapılacak ve çalışılacak bölgelerin öznel koşullarına uygun bir model geliştirilecektir. Araştırmanın uygulama aşamasında ise, anket, görüşme ve gözlem yöntemleri kullanılacaktır. Anket kapsamında işletme ile ilgili genel bilgilerin yanı sıra işletmelerin teknolojik gelişmeler karşısındaki tutumu, gerçekleştirilen ürün ve süreç yenilikleri, bu yenilikleri yaparken yararlanılan işletme dışı ilişkiler, ana üretim faaliyetlerinin sürdürülmesinde etkili olan işletme dışı ilişkiler ve diğer kuruluşlara olan yakınlıkları ayrıntılı olarak incelenecektir. Anket sonuçları dijital ortama aktarılarak öncelikle betimsel istatistikler hesaplanacaktır. Ayrıca, şebeke yazılım programı uygulanarak işletmelerarası ilişki ağları saptanacaktır. Bu bulgular ışığında, yenilik ve işletmelerarası ilişki bağlamında sonuçlar yorumlanacaktır. AOSB'de karşılaşılan sorunlara makro düzeyde politikalar ve mikro düzeyde uygulamaya ilişkin çözüm önerileri geliştirilecektir.
Özet (Çeviri)
The study aims to reveal the capacity of firms in terms of making, absorbing and spreading innovation and technological change through determining relationship among firms. The scope of study includes 86 firms operating in Ankara 1. Organised Industrial District. It is selected as case study since organised industrial districts are defined innovation and technological change.In applied section of the research, questionnaire, methods of interview and observation will be used. Through questionnaire, firms? attitudes towards technological developments, product and process innovations, firm- out relationships utilized during dealing with these innovations, firm-out relationships effective for carrying main manufacturing activities and proximity to other firms as well as main knowledge about the firm will be in detail examined. By transferring questionnaire findings into digital area, descriptive statistics initially will be calculated. As well, applying network software programs will determine relationship networks among firms. In the light of these findings, results will be interpreted in terms of innovation and relationships among firms. Policies in macro level and solution suggestions related to micro level application will be developed for problems in Ankara 1. Organized Industrial District.