Kamu sermayesi ve üretkenlik ilişkisi: Türkiye örneği
Public capital and productivity relationship: Turkey case
  1. Tez No: 312565
  2. Yazar: NİLAY ÜNSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Faktör Üretkenliği, Kamu Sermaye Stoku, Büyüme, Total Factor Productivity, Publica Capital Stock, Growth
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bugün dünya ekonomilerinde gözlemlenen uluslararası gelir farklılıklarının temel nedeni toplam faktör üretkenliğindeki (TFÜ) farklılıklardır. Bu nedenle üretkenlik artışı, gelişmekte olan ve gelişmiş ülke ekonomilerinin performansları açısından önem teşkil etmektedir. Bu ekonomilerde TFÜ ile sürdürülebilir büyümenin sağlanabilmesi için, özel sektörün yeterli olmadığı durumlarda, kamu sektörü yatırımları ve sermayesi ile bunu sağlayabilmektedir.Bu çalışmada kamu sermaye birikiminin Türkiye ekonomisi açısından toplam faktör üretkenliğine katkısı incelenmiştir. Analiz 1988-2010 dönemi için 5 sektörde SUR modeli ile yapılmıştır. Analize sonuçlarına göre enerji ve ulaştırma sektörü hariç diğer sektörlerde kamu sermaye stokunun toplam faktör üretkenliğine katkısı anlamlı değildir. Tahmin sonuçlarına göre enerji sektörünün TFÜ'ye katkısı pozitifken, ulaştırma sektörünün TFÜ'ye katkısı negatiftir.
Özet (Çeviri)
One of the main reasons of income differences between countries is the total factor productivity (TFP). This is why productivity growth is essential for developing and less developed countries. In these economies public sector investments and capital maintain sustainable growth with TFP when private sector investment and capital are not sufficient.In this study public capital stock?s contribution to TFP is analyzed for Turkish economy. 1988-2010 period and 5 sectors for Turkish economy are analyzed with seemingly unrelated regression (SUR) model. The results show that none of the sectors? public capital stock except for energy and transportation sectors? contributions to TFP is significant. According to estimation results, energy sector?s contribution to TFP is positive, but transportation sector?s contribution to TFP is negative.