G7 ülkelerinde sağlık harcamaları ile nüfusun ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Panel veri analizi
The impact of health expenditures and population on economic growth in G7 countries: Panel data analysis
- Tez No: 995207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA DİNERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, Kamu harcamaları, Koruyucu sağlık hizmetleri, Nüfus, Sağlık ekonomisi, Sağlık harcamaları, Yaşlılar için sağlık hizmetleri, Economic growth, Public expenditures, Preventive health services, Population, Health economics, Health expenditures, Health services for the aged
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Bir ülkenin beşeri sermayesi ile üretkenlik ve verimlilik arasında sıkı bir bağ bulunmaktadır. Beşeri sermaye yatırımlarına katkıda bulunan faktörlerden birisi de sağlıktır. Beşeri sermaye faktörleri, bireylerin sağlık durumunu, nüfusu, toplumun büyüklüğünü ve yapısını etkiler. Bir ülkedeki kişi başına düşen sağlık harcaması, o ülkenin kalkınma ve refah seviyesini etkiler. Aynı zamanda, o ülkedeki kişi başına düşen sağlık harcamasındaki artış, bireylerin sosyal, kültürel ve demografik yapısına katkıda bulunur. Bu nedenlerle, sağlık harcaması, nüfus ve ekonomik büyüme arasında bir ilişki vardır. Çalışmanın amacı G7 ülkelerinde 2000-2021 dönemleri arasında uzun dönemde sağlık harcamaları, nüfus ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi PMG-ARDL yöntemi ile incelemektir. Çalışmanın analizinde ilk olarak seriler arasında yatay kesit bağımlılığının olup olmadığı test edilmiştir. Yatay kesit bağımlılık testi sonucunda değişkenlerde meydana gelen bir şokun diğer ülkeleri de etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Uzun dönem katsayı tahminlerinde sağlık harcamalarının ve kentsel nüfusun ekonomik büyüme üzerinde istatiksel olarak anlamlı ve pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dumitrescu- Hurlin nedensellik testinde değişkenler arasında çift yönlü nedensellik ilişkisinin varlığı ortaya konulmuştur. Bu doğrultuda ülkelerin nüfus artışı, sağlık harcamaları ve ekonomik büyüme arasında üçlü dengenin korunabilmesine yönelik politikalar geliştirmesi gerektiğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
There is a strong link between a country's human capital and its productivity and efficiency. One of the factors that contributes to the investment in human capital is health. Human capital factors affect the health status of individuals, the population, the size and structure of society. Per capita health expenditure in a country affects the level of development and welfare of that country. At the same time, the increase in health expenditure per capita in that country contributes to the social, cultural and demographic structure of individuals. For these reasons, there is a relationship between health expenditure, population and economic growth. The aim of the study is to examine the relationship between health expenditures, population and economic growth in the long -term in G7 countries between 2000-2021 using the PMG- ARDL technique. In the analysis of the study, it is first tested whether there is a cross-sectional dependence between the series. It was concluded that a shock occurring in one variable also affects other countries as a result of the cross-sectional dependence test. The long-run coefficient estimates conclude that health expenditure and urban population have a statistically significant and positive effect on economic growth. The Dumitrescu-Hurlin causality test revealed the existence of a bidirectional causality relationship between the variables. In this regard, we can say that countries should develop policies to maintain the triple balance between population growth, health expenditures and economic growth.