Küresel ekonomik kriz döneminde Türkiye ekonomisinde uygulanan para politikalarının makroekonomik göstergeler üzerindeki etkilerinin analizi
Analysis of effect of monetary policies implemented in Turkish economy during the global economic crisis on macroeconomic indicators
- Tez No: 312629
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi Politikaları, Küresel Ekonomik Kriz, Makro Ekonomik Göstergeler, Economic Policies, the Global Economic Crisis, Macro-Economic Indicators
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Küresel ekonomik kriz ABD konut piyasalarında başlamış ve küreselleşme sonucu tüm dünya ekonomilerine yayılmış bir dünya krizidir. Tüm dünya ekonomilerini etkisi altına almış böylesi geniş kapsamlı bir ekonomik krizden çıkış noktasında devlet müdahaleleri zorunlu hale gelmiş ve tüm dünyada ekonomi politikaları önem kazanmıştır.Çalışmanın amacı, küresel ekonomik kriz döneminde Türkiye ekonomisinin durumunu ortaya koyarak krizden çıkış noktasında uygulanan para politikalarının makroekonomik göstergeler üzerindeki etkilerini analiz etmektir.Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde ekonomik kriz ve ekonomi politikaları kavramları açıklanmakta, ikinci bölümde küresel ekonomik krizin oluşumu ve Türkiye ekonomisine yansımaları ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise küresel ekonomik kriz döneminde Türkiye ekonomisinde uygulanan ekonomi politikalarına yer verilmekte ardından küresel ekonomik kriz döneminde uygulanan para politikalarının (iç borçlanma faiz oranları, mevduat faiz oranları, reeskont oranları, zorunlu karşılık faiz oranları, TCMB gecelik borç alma ve verme faiz oranları, döviz faiz oranları (USD), emisyon hacmi değişim oranları) seçilmiş makroekonomik göstergeler (büyüme oranları, enflasyon oranları, işsizlik oranları, cari işlemler hesabı, İMKB 100 endeksi) üzerindeki etkileri ekonometrik olarak analiz edilmektedir. Analiz sonuçlarına göre cari işlemler hesabı hariç tüm makro ekonomik göstergelerle para politikası araçları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu saptanmıştır. Cari işlemler hesabı makro ekonomik değişkeni ile ise zorunlu karşılık oranları, TCMB gecelik borç alma ve verme faiz oranları hariç kullanılan para politikası araçları arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Global economic crisis is a world crisis started in U.S. housing markets and spread all over the world economies as a result of globalization. State interventions have become mandatory and economy politics have been important all over the world to avoid such a comprehensive crisis sweeping all the world economies.Aim of the study is to analyze impact of monetary policies on macroeconomic indicators revealing the Turkey economy?s status at the point of exit from the crisis during the global economic crisis. Study is composed of three parts, in the first section, economic crisis and economic policy concepts are explained, in the second section, formation of global economic crisis and its reflections are explored through selected macroeconomic indicators. In the third and last section, economy policies in Turkey's economy during the global economic crisis were discussed and effects of monetary policies (domestic borrowing interest rates, deposit interest rates, rediscount rates, required reserve interest rates, CBT overnight borrowing and lending interest rates, foreign interest rates (USD), change rate of emission volume) implemented during the global economic crisis on selected macroeconomic indicators (growth rates, inflation rates, unemployment rates, current account, top 100 index of Istanbul Stock Exchange) were analyzed econometrically. According to the results of analysis, except current account, significant relationships were determined between monetary policy instruments and all macro-economic indicators. Except CBT overnight borrowing and lending interest rates, significant results were determined between monetary policy instruments and current account macro-economic variable.