Kur'ân-ı Kerîm'de kınanan insan
Reprimand human in the Qur'an
  1. Tez No: 312636
  2. Yazar: ZEHRA SERTER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED FATİH KESLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerîm, insan, kınama, inanç, amel, ahlak, Qur?an, human, condemnation, beliefs, deeds, morality
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
İnsan, düşünceleri, inançları, ahlâkî tutum ve eylemleriyle bir değer ifade eder. İslâm dini de insana bu değeri kazandırmayı hedeflemiştir. Bundan dolayı Kur'ân-ı Kerîm'de insanın müspet ve menfî yönleri belirtilerek ideal insan modeli ortaya konulmuştur. İnsanın çirkin vasıflarından, sapkın inançlarından ve kötü amellerinden söz edilirken kınama lafızlarına yer verilmiştir. Böylelikle insanların bu tutum ve davranışlardan uzak durmaları istenmiştir.Biz de ?Kur'ân-ı Kerîm'de Kınanan İnsan? konulu tezimizde insanın menfî yönünü incelemiş bulunmaktayız. Çalışmamızda, vahye ve akla ters düşen insanın bu tutum ve davranışlarının Allah tarafından kınandığı gösterilerek, bu mezmum davranışlar hususunda insanların bilinçlendirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Humankind would be valuable wiht this thoughts, beliefs, moral attitudes and moral acts. Islam aims to bring that value to the people. Therefore, Qur?an specifies the ideal human model by indicating the positive and negative aspects of the human. The concept of condemnation are given when Human?s ugly features, such heretical beliefs and evil deeds be mentioned. Thus, people were asked to stay away from these attitudes and behaviors.We have studied the negative aspects of people in our thesis ?Reprimand Human in the Qur?an?. In our study, we have intended the show that attitude and behaviors which are contrary to revelation and the mind of man condemned by God and we also intended to raise awareness of people regarding this condemnation behavior.