Özel çevre koruma bölgeleri yönetimi ve sürdürülebilir çevre koruma anlayışının oluşumuna etkisi: Datça-Bozburun örneği
Specially protected areas management and sustainable environment impact protection concept formation: The case of Datça-Bozburun
- Tez No: 313091
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN ALGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İyi Yönetişim, Sürdürülebilirlik, Özel Çevre Koruma Bölgeleri, Biyolojik Çeşitlilik, Good governance, Sustainability, Special Protected Areas, Bilogical Diversity
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 333
Özet
Türkiye'de alan koruma mevzuat ve idari zayıflıklar bakımından sorunlu bir alandır. Bu sorunların aşılmasında sadece hukuki düzenlemeler yeterli olamamaktadır. Mevcut koruma statüleri dahilindeki alanlar ve zaman içerisinde belirlenmesi muhtemel başka koruma alanlarının daha sağlık bir biçimde oluşturulması ve idare edilmesi sürecinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Ulusal alanda en büyük problemlerden biri koruma alanlarına dair yönetim planlarının eksikliği, bir diğeri ise egemen merkezi yönetim anlayışının doğrudan yönetim sürecine olan etkisidir. Pratikte koruma statüsündeki alanlar için verimli yönetim mekanizmasının oluşması in-situ koruma anlayışının öncelikli olarak yöre halkı ve diğer ilgili paydaşlarca benimsenerek hayata geçirildiğinde mümkün olabilmektedir. Bu nedenle biyolojik çeşitliğin korunmasında ve ekosistemin bütünlüğünün ve sürekliliğinin garanti altına alınmasında yöre halkının katılımının desteklenmesi, ortaya çıkan işbirliği ağının iyi yönetişim hedeflerinin bir aracı olarak yönetim planlaması süreci içerisinde daha çok yer alması ve bu noktada gönüllü çevre kuruluşları ve özel sektörün destekleyici denge mekanizmaları olarak çalışması etkili yönetim sürecinin özeti olarak gösterilebilir. Bu sayede pek çok koruma statüsünde olduğu gibi Özel Çevre Koruma Bölgeleri yönetiminde de işbirliğine dayalı düzenlemeler ve çalışmalarla kavramsal netlik kazandırılarak bütünleşik koruma alanı yönetiminin uygulanması mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Protection legislation and administrative weakness in Turkey in terms of area is a problematic area. Legal arrangements to overcome these problems just is not enough. The area within the current proteciton satus and other protected areas over time to determine the possible creation of beter health and a way to manage the process as a whole needs to be determined. One of the biggest problems in the national field of conservation area amanagement plan, the lack of a centralized management approach and another dominated by the effects of the direct management is the process. Practice in the field of conservation status to create mechanisms fort he efficient management of in-situ conservation approach as a priority by locak people and other relevant stakeholders as possible can be adopted when implementing. For this reason, biological kinds conservation and ecosystem integrity and continuity is guaranteed in the region of people participation to support emerging cooperation network of the good governance objectives as a means of management plans in the process more involved and at this point, voluntary environmental organizations and the private sector supporting stability as a mechanism to work summary is shown as an effective management process. Inthis way, as in many conservation status of the Special Environmental Protection Area in the management of colloborative working arrangements and integrated conceptual clarity implementation of protected area management will be possible.