Örgüt yapısının mobbing üzerine etkisi ve Giresun ili özel hastaneleri üzerine bir uygulama
The effect of organization on mobbing structure and an application of the city of private hospitals Giresun
  1. Tez No: 313209
  2. Yazar: MERAL ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TOKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Örgüt, Örgüt Yapısı, Örgüt Yapısını Karakterize Eden Unsurlar, Mobbing, Organization, Organizational Structure, Factors that Characterize the Structure of the Organization
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Mobbing; bir ya da birkaç kişinin savunmasız pozisyondaki bir kişiye yönelik sistematik bir şekilde uyguladıkları düşmanca ve etik olmayan davranışları kapsamaktadır ve örgütlerde mobbingin oluşumunda kişisel nedenlerin yanı sıra örgütün sahip olduğu yapı da rol oynamaktadır.Örgüt, iki ya da daha fazla insanın ortak amaçlar doğrultusunda, gerek kendi çabalarını gerekse araç gereçleri belirli bir düzenleştirme sürecinden geçirdikten sonra oluşturdukları yapıdır. Örgüt yapısı ise; örgütsel amaçları gerçekleştirmek için düzenlenen sürekliliği olan ve biçimsel olarak onaylanmış örgütsel düzenlemeler ve ilişkiler ağından oluşur. Örgüt yapısı inceleme konusu yapıldığında kimi kavramsal ve analitik ayrımların yapılması zorunlu olmaktadır. Yazarlara göre bu ayrım örgüt yapısının temel öğeleri ve bu temel öğelerden oluşan yapıyı uygulayacak eylemsel öğelerdir. Örgüt yapısını karakterize eden bu öğeleri ise; işbölümü, görev dağılımı, bölümlere ayırma, denetim alanı, biçim, yönetim katları, iletişim, denetim, etkinlik ve yetki sistemleri olarak ifade edebiliriz.Örgütlerin hem bireyler hem de toplum üzerinde önemli etkilerinin olduğu açıktır. İnsanlar gibi kendine has bir kişilik yapısının olduğu örgütler, sırasında bir insan için kullanılan sıcak, soğuk, yumuşak, katı gibi özelliklerle atfedilebilir. Bu özelliklere göre de farklılık gösteren örgüt yapılarının ise bir takım davranışlar ve olaylar karşında göstereceği tepkilerde farklı olmaktadır.Bu araştırmanın amacı, yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda mobbing hakkındaki genel kavramları ortaya koymaktır. Ayrıca bir örgüt yapısını karakterize eden unsurlardan hangilerinin mobbing olgusuna yol açtığını belirlemektir.
Özet (Çeviri)
Mobbing is the behaviour which contains that one or more people act like hostile to other people who live defenselessly and besides of the personal reasons mobbing creation,the condition line which is possessed of organisation(mobbing creation)plays an essential role as well.Organization is group of two or more people who come together for a common purpose, also with their own?s rights and by using their equipment after check-in some regulation processes. In case, organisation occured with organizational structure which formally approved and also has continuity for making all the organizitional purposes real. When they need to review the organizational structure, some conceptual and analytical distinctions must have been done. According to the authors this differentiation is the operational element and also consisting of basic elements. We can explain the elements which characterized to structure of organization, department of labour, distribution of tasks, fractionalization, control field, formatting tools, communication, supervision, activity and authorization system.It?s very clear that organizations are important on both society and individuals. The organizations (which have their own personality like a human) could have some features like hot, cold, soft, thick. These feaures which vary according to the organizational structures can behave in a different way.The aim of the research is to explain general concepts in accordance with the above description of mobbing. In addition, to determine factors that characterize the structure of an organization which ones lead to mobbing.