İşletmelerde iç kontrol sisteminin hileli finansal raporlamayı önlemedeki rolü: Kahramanmaraş'ta bir alan çalışması
The role of internal control system in preventing frauduluent financial reporting in business: a field study in Kahramanmaraş
- Tez No: 313244
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP HATUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Kontrol Sistemi, Muhasebe Hata ve Hileleri, Hileli Finansal Raporlama, Internal Control System, Accounting mistakes and frauds, Preventing Fraudulent Financial Reporting
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
İç kontrol sisteminin kurulması, etkinliğinin sağlanması ve güncel bir şekilde sistemin yürütülmesi her işletme tipi için önemli bir unsur haline gelmiştir. Bir işletmede güvenilir finansal tablo hazırlamak, özellikle işletmenin hisse senetlerine yatırımcı çekmek ve işletmeye kredi bulmak için ön şart olup işletmenin piyasada belli sözleşmeler yapması ve belli tedarikçilerle çalışabilmesi açısından çok önemlidir. Ancak muhasebe politikalarındaki esneklik ve düzenlemelerdeki eksiklik ve yetersizlikler, finansal tabloların farklı bir şekilde hazırlanması, sunulması ve yorumlanmasına ve dolayısıyla şirket skandallarının oluşmasına neden olabilmektedir. Özellikle tepe yönetimi, muhasebe politikalarındaki esnekliklerden yararlanmak suretiyle, işletmelerin istedikleri hedeflere ulaşmasını sağlayabilmektedirler. Çalışmada öncelikle İç kontrol sisteminden genel olarak bahsedilmiş, konuyla ilgili bazı temel kavramlara değinilmiş, daha sonra da hileli finansal raporlamanın oluşumu ve doğurduğu sorunlar incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise örnek bir işletme üzerinde iç kontrol sisteminin hileleri önlemedeki etkiliğine yönelik örnek alan çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada etkin bir iç kontrol sisteminin işletme için önemi ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The establishment of the internal control system, ensuring the effectiveness of it and the conducting of an updated system has become an important issue for every business type. To prepare reliable financial statements, especially attracting investors to the shares of a firm and finding loans to the firm is prerequisite for firms because of it is important to make certain contracts and work with suppliers. However, the flexibility in accounting policies and regulatory shortcomings and deficiencies, preparation of financial statements in a different way, presentation and interpretation of them may lead to corporate scandals. Particularly, top management can provide access to desired goals by utilizing flexibilities in accounting policies. In this study, it is generally mentioned internal control system and some basic notions of the the subject are referred then the formation of fraudulent financial reporting and its problems are investigated. In the last section of the study, a business field study for effectiveness of internal control system through preventing frauds is conducted.