Bağımsız ve iç denetimin hileli işlemlere etkisi
Independent and internal auditing family processing effect
  1. Tez No: 487400
  2. Yazar: MEHTAP AKBALIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hile, Denetim, Kontrol, Fraud, Control
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İşletme yönetimleri ya da işletme personelleri tarafından çeşitli nedenlerden dolayı hilelere başvurulmakta ve bu yatırımcı ilişkilerini, dolayısıyla finansal piyasaları olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada hile ve hileli finansal raporlama ile ilgili birçok kavramsal boyut irdelenmiş, birçok açılardan ele alınmış ve Türkiye'de uygulanan Tekdüzen Hesap Planı Çerçevesinde ve Hesap Planı bazında yapılması muhtemel hileli işlemler örnekleriyle açıklanmaya çalışılmıştır. Bağımsız Denetim İşletme içerisindeki hilelerin ortaya çıkarılmasındaki önemi açıklanmıştır. Bağımsız Denetimle birlikte iç denetimin hileleri önlemede işletmede etkinliği vurgulanmıştır. Muhasebe sisteminin ve dolayısıyla da finansal raporlamanın daha sağlıklı yürütülmesinin gerekliliği sonucuna varılmıştır. İlgili önlemlerin öncelikle şirket bazındaki iç kontrol mekanizmalarıyla sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, işletmelerin kurumsallaşma yolunda adım atmaları ve hilenin önlenmesiyle ilgili ülkemizde de uzmanlaşmış bir yapı içerisinde hilelerin minimize edilmesi gerektiği görüşüne ulaşılmıştır. Bu tezin amacı bağımsız denetimin ve iç kontrolün hile üzerindeki etkisi hilenin önlenmesi ve bununla ilgili yapılması gerekli işlemler ele alınmıştır. İşletme içindeki hile çeşitlerini açıklamak, hilelerin önlenmesi, tespit edilmesi ve incelenmesi konularını teorik olarak incelemek, iç denetçiler tarafından tespit edilen hileler ve hilelerin önlenmesinde etkili olan faktörler ile ilgili bir araştırma yapmaktır. 7 ana bölümden oluşan bu çalışma hile kavramını, muhasebe hilelerin dağılımını Bilanço ve Gelir tablosunda yapılan hileler ve bu hilelerin ortaya çıkarılmasında bağımsız ve iç denetimin yararları, sorumlulukları iç denetimin gerekliliği, amaçları ve hileyi önlenmesine yönelik denetim etkileri ele alınıp bir araştırma ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Business executives or business people resort to fraud for various reasons and this affects investor relations and therefore financial markets. In this study, many conceptual dimensions of fraud and fraudulent financial reportingand tried to be explained by examples of possible fraudulent transactions which are taken from many angles and made on the basis of the Uniform Chart of Accounts Plan and the Account Plan applied in Turkey. Independent Audit The prominence in the discovery of the scam in the business is explained. With Independent Audit, the effectiveness of internal audit is emphasized. The necessity of carrying out the accounting system and hence the financial reporting better has been achieved. It has been reached that the measures should be carried out in a healthy manner primarily with the internal control mechanisms of the company, that the enterprises should take steps in the institutionalization process and that the deceit should be minimized in a structure specialized in our country. The purpose of this thesis is to investigate the preventive effect of the independent control and internal control on the fraud, and the necessary actions to be taken related to it. To explain the types of fraud in the enterprise, to investigate the prevention, detection and examination of frauds theoretically and to investigate the factors that are effective in preventing the frauds and scams detected by the internal auditors. This study, which consists of 7 main sections, was supported by a research with the concept of fraud, the distribution of accounting frauds, the tricks made in the Balance Sheet and Revenue table, the benefits of independent and internal audit in revealing these frauds, and the necessity of internal audit, objectives and fraud prevention.