Aileye ve parçalanmış aileye sahip ergenlerin dini tutum ve davranışları üzerine bir araştırma: Kahramanmaraş örneği
A research of teenagers? religious attitude and behaviours who have both family and disperesed family: An example of Kahramanmaraş
  1. Tez No: 313257
  2. Yazar: GÜLŞAH BOYAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dini tutum, dini davranış, ergenlik dönemi, aile, parçalanmış aile, Religious attitude, religious behaviour, puberty, family, seperated family
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Din ilk insanın var olduğu günden bugüne insanların hayatında yer almış, insanların kişiliklerini, duygularını, düşünce, davranışlarını ve tutumlarını etkileyen önemli bir unsur olmuştur. Din psikolojisi de dinin insana yansıyan, onun tutum ve davranışlarını etkileyen yönünü incelemeyi amaçlayan bir bilim dalı olarak ortaya çıkmıştır. İnsan davranışları içerisinde dini özellik gösteren her tutum ve davranış din psikolojisini ilgilendirmiştir.İlk insanın var olduğu günden bugüne kadar var olan aile de din psikolojisini ilgilendiren konulardan biri olmuştur. Ailenin bazı sebeplerden dolayı parçalanması ve bu parçalanmışlığın çocuklara olan etkisi psikolojinin olduğu kadar, din psikolojisinin de ilgilendiği konulardan biri olmuştur. İnsanların dini tutumlarının oluşması ve gelişmesi açısından aile önemli bir kurumdur. Ailenin parçalanmış olması o ailede yaşayan çocukların dini tutumlarının gelişmesinde etkili olmaktadır. Bu araştırmada ergenlerin dini tutum ve davranışları ile bu tutum ve davranışların oluşmasında ve gelişmesinde ailelerin parçalanmış olmasının etkisi araştırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the first human being the religious have taken place in people?s lives, people?s personalities, feelings, thoughts, behaviours and attitudes has become an important affecting factor. Religion psychology people, reflected in his attitude and behaviour aimed at influencing the direction of a branch of science has emerged as a reviewer. Human behaviour, attitudes and behaviour of each religion in the psychology of religion interested in object showing the property. The first day that there are people who have so for been one of the issues concerning the psychology of religion in the family.Psychology of religion has been one of the interested issues of the seperated family and the psychology effect on children as well. The family is an important institution for the formation of religious attitudes of the people. The development of religious attitudes that have torn families of children living are effective on. The formation of religious attitudes ande behaviours of addescents in this study and investigated the effect of being torn of the families.