Coşkun Ertepınar hayatı sanatı ve eserleri
The life art and work of Coşkun Ertepınar
- Tez No: 313268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHMURAT ARIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Coşkun Ertepınar, Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri, sevgi, şair, Erkilet, Coşkun Ertepınar, Turkish Poem during the Republic Era, Love, Poet, Erkilet
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 370
Özet
Kayseri'nin Erkilet kasabasında 1914 yılında dünyaya gelen Coşkun Ertepınar, 9 Ağustos 2005 tarihinde Ankara'da vefat etmiştir.Sanat hayatına lise yıllarında (1930) başlayan şairin yayımlanan ilk şiiri ?Bu Gece?dir. Bu şiir İstanbul'da ?Muhit? dergisinde, Kasım 1930 tarih ve 25 sayılı nüshada yayımlanmıştır. ?Bu Gece?nin imza yerinde (DM) rumuzu vardır. Açılımı Derviş Münir'dir. Derviş, şairin asıl adı; Münir ise mahlasıdır.İlk şiir kitabı, 1935 yılında Kamil matbaası tarafından Sivas'ta basılan ?Deniz Üstü?dür. Ertepınar, on beş şiirinin yer aldığı bu eserinden pek bahsetmemekle birlikte tekrar basılmasını da istemiyor. Daha sonra sırasıyla: Dönülmez Zaman İçin (1949), Tek Adam (1954), Kaderden Yana (1956), Mevsimlerin Ötesinden (1963), Güzel Dünya (1969), Şu Dağlar Bizim Dağlar (1973), Zaman Bahçesinde (1978), Destan Atatürk (1981), Küçük Dünyamın İçinden (1982), Dorukta Rüzgâr Var (1986), Çocuklar ve Papatyalar (1986), Yunus Bahçesinde Açan Gül (1992), Sevginin Yedi Rengi (1993), Şiir İkliminde Bir Ömür (Hepsi Bir Arada) (1995) şiir kitapları yayınlanmıştır.Doksan bir yıllık hayatına on altı şiir kitabı sığdıran öğretmen şair Coşkun Ertepınar, üretken bir şairdir. ?Şiir İkliminde Bir Ömür? isimli kitap, yayımlanmış şiirlerinin tamamını (Deniz Üstü hariç) içermektedir.Coşkun Ertepınar; insan, çocuk, vatan, memleket, doğa ve Atatürk sevgisi ile iyilik, güzellik, dostluk, barış, yaşama sevinci, aşk, Türklük ve tarihi şahsiyetler (Osman Gazi, Ulubatlı Hasan, Akşemseddin, Fatih, Yavuz), Yunus Emre, zaman, özlem, gurbet, sonsuzluk, yalnızlık ve ölüm temalarını şiirlerinde işlemiştir.Otobiyografik bir şair olan Ertepınar; kendisi, eşi, çocukları, ailesi ve yakınlarıyla ilgili her konuya şiirlerinde yer vermiştir.Şiirlerinin hepsinin özünde ?sevgi? vardır. Coşkun Ertepınar, sevgi şairidir. Onun şiirinde karamsar, olumsuz düşünceler yok denecek kadar azdır.Ertepınar, döneminin hiçbir edebi akımına bağlı kalmayarak sanatta ideolojinin bulunmamasını ve sanata kurallar koyulmamasını savunmuştur.Sade bir anlatımla ve pürüzsüz bir Türkçe ile yazdığı şiirlerinde serbest ölçüyü kullanmıştır. Hece ölçüsüyle yazdığı şiirleri de vardır. Şiirlerinden sekizi de bestelenmiştir.Atatürk, çocuk, okul ve vatan sevgisiyle yoğrulmuş doksanın üzerinde şiiri ders kitaplarında yer alan şair, Cumhuriyet Devrinin önemli sanatçılarındandır.
Özet (Çeviri)
Coşkun Ertepınar was born in Erkilet Kayseri and he died 9th of August 2005 in Ankara.The poet started to his art life during the high school years and his first poet is ?Bu Gece?. This poem was published by the journal of ?Muhit? in its 25th volume on November 1930. ?In the signature part of the ?Bu Gece? poem, (DM) sign was used. Its abbreviation is Derviş Münir. Derviş is the real name of the poet and Münir is the appellation of him.His first poem book is the ?Deniz Üstü? which was published by Kamil Press in Sivas in 1935. Ertepınar did not want to republish and mention about this book which include fifteen poems in it. Later on the poet published the following poem books in orderly ? Dönülmez Zaman İçin (1949), Tek Adam (1954), Kaderden Yana (1956), Mevsimlerin Ötesinden (1963), Güzel Dünya (1969), Şu Dağlar Bizim Dağlar (1973), Zaman Bahçesinde (1978), Destan Atatürk (1981), Küçük Dünyamın İçinden (1982), Dorukta Rüzgar Var (1986), Çocuklar ve Papatyalar (1986), Yunus Bahçesinde Açan Gül (1992), Sevginin Yedi Rengi (1993), Şiir İkliminde Bir Ömür (Hepsi Bir Arada) (1995)?.Coşkun Ertepınar was a productive poet since he has produced fifteen books in his entire 91 years of life. The book ?Şiir İkliminde Bir Ömür? gathered all of his poems in a book except for ?Deniz Üstü??.In his poems Coşkun Ertepınar used the themes of human, children, nature, love of the Atatürk, kindness, beauty, friendship, peace, love of life, love, being a Turk, the historical founders (Osman Gazi , Ulubatlı Hasan, Akşemseddin, Fatih, Yavuz), Yunus Emre, time, aspiration, homesick, infinity, loneliness and death.Ertepınar who is an autobiographic poet mentioned about his wife, kids, family and relatives through his poems.The main scope of all his poems is ?love?. Pessimism and negative beliefs do not exist in his works.Ertepınar did not follow any literature trend at that time. He defended not to make art ideologies and set any kind of rules to practice art.Written with a fluent Turkish he used free style in his poems. He also has some poems written by spelling style. Some of his poems were composed. With his poems which has elegant expression and which is full of child and love of country, the poet played important role in the literature and some of his poems were used in lots of textbook parts.