Rotasyona uğrayan okul yöneticilerinin örgütsel bağlılık düzeylerinin incelenmesi: İstanbul ili Fatih ilçesi örneği
The study of organizational commintment of school principals
- Tez No: 313299
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul yöneticisi, örgütsel bağlılık, iş rotasyonu, School principal, organizational commitment, job rotation, primary school
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Çalışmada okul yöneticilerinin örgütsel bağlılıklarının eğitim kurumlarının amaçları doğrultusunda olup olmadığı incelenmekte ve rotasyona uğrayan okul yöneticilerinin demografik özelliklerinin örgütsel bağlılıkları üzerinde etkisi olup olmadığını araştırılmıştır. Bu amaçla İstanbul Fatih ilçesindeki ilköğretim okullarında görev yapan okul yöneticileri seçilmiş ve bunlara ilgili anket formundaki sorular sorulmuştur. Araştırma kapsamında okul yöneticilerinin örgütsel bağlılık ölçeğine ilişkin önermelere katılım dereceleri incelenmiş ve okul yöneticilerinin demografik özelliklerinin örgütsel bağlılıklarına ilişkin tutumlarında farklılaşma yaratıp yaratmadığı araştırılmıştır. Toplanan verilerin SPSS 18.0 istatistik paket programı ile çözümlenmesi yapılmıştır.Çalışmada ayrıca rotasyona uğrayan ve uğramayan okul yöneticilerinin örgütsel bağlılık düzeyleri araştırılmıştır. Bu durum incelendiğinde; okul yöneticilerinin rotasyona uğrayıp uğramama durumlarına göre, örgütsel bağlılık tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı ancak,rotasyona uğrayan okul yöneticileri ile uğramayan okul okul yöneticilerinin duygusal bağlılıklarında anlamlı farklılıklar görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is being researched if organizational commitment of school principals are in line with the purposes of educational institutions and it is examined if demographical characteristics of school principals who undergoes rotation has an effect on their organizational commitment. For this purpose, 192 school principals had been randomly selected in order to determine among school principals working at primary schools of Fatih district of Istanbul and questions on the survey form have been asked to them. Within the context of research, the participation levels to suggestions about organizational commitment of school principals have been examined and it is researched if demographic characteristics of school principals creates differentiation in their attitudes towards their organizational commitment. The analysis of collected data have been made with SPSS 18.0 statistics software.This study has also examined the organizational commitments of school principals who had undergone rotation and who hadn't undergone rotation. When this situation is examined; it's seen that there isn't any meaningful difference between their organizational commitment attitudes statistically according to their situation of undergoing rotation and most of the school principals within the sample group seems to be satisfied with their institution.