Öğrenci algılarına göre öğretmenlerin liderlik becerileri: İlköğretim okullarında bir araştırma
Teachers leadership according to students perception-a research in primary schools
  1. Tez No: 313304
  2. Yazar: NESRİN AĞDAŞ ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Becerileri, Öğretmen Liderliği, Leadership, leadership skills, teacher leadership
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı; resmi ve özel ilköğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin; liderlik becerilerini gösterme düzeylerini öğrenci algılarına dayalı olarak farklı değişkenler açısından incelemektir.Veri toplama araçları 2010-2011 öğretim yılında İstanbul ili Beyoğlu İlçesinde resmi ve özel ilköğretim okullarında, eğitim gören 335 öğrenciye uygulanmıştır. Veri toplama araçlarından elde edilen veriler SPSS17.0 istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; öğrencilerin ve öğretmenlerinin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde istatistiklerinden, öğretmenlerin liderlik niteliklerini belirlemede ortalama ve standart sapma istatistiklerinden yararlanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin ve öğretmenlerinin tanımlayıcı özelliklerine göre liderlik becerilerinin farklılaşma durumunun incelenmesinde; Kruskal Wallis-H ve Mann Whitney-U testlerinden faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda; öğretmenlerin yüksek düzeyde liderlik becerilerine sahip olduğu, özel okulda görev yapan öğretmenlerin, resmi okullarda görev yapan öğretmenlerden daha yüksek liderlik becerilerine sahip oldukları ve öğrenciler ve öğretmenlerin demografik özelliklerine göre ise öğretmenlerin liderlik özelliklerinin istatistiksel olarak farklılaştığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to analyze the leadership skills of the teachers working in the public and private primary schools as percieved by students. It also tries to find out how the teachers introduce and differ their leadership skill according to the demographic aspects of the students. For the purposes set out in the study, a survey was applied to the 335 students at the public and private primary schools in Beyoğlu-İstanbul at the 2010-2011 education year.The results of the study were analyzed with a computer statistics programme, SPSS17.0. During the analysis of the results; frequency and percentage statistics were used to define the descriptive characteristic of the students and teachers. Average and standard deviation statistics were used to determine the leadership skill of the teachers. While defining the differentiation of the leadership skills of teachers and students, Kruskal Wallis-H and Mann Whitney-U tests were used as a reference.After the results are evaulated, it is stated that; teachers have high level leadership skills, the private school teachers have higher leadership skills than the state school teachers, the leadership skills of the teachers differ according to the demographic aspects of the teachers and students.