İlköğretim öğretmenlerinin, okul yöneticilerinin, karar verme sürecindeki etkilerine ilişkin algıları ile örgütsel adanmışlıkları arasındaki ilişki
- Tez No: 313315
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karar Verme, Örgütsel Adanmışlık, Decision, Desicion-Making, Organizational Commitment
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim öğretmenlerinin okul yöneticilerinin karar verme sürecindeki etkilerine ilişkin algıları ile örgütsel adanmışlıkları arasında öğretmenlere ait yaş, cinsiyet, medeni durum, mezun olduğu okul, branş, hizmet süresi, bulunduğu okuldaki hizmet süresi, çalışma şekli, çalıştığı okul değişkenlerinin etki edip etmediğinin belirlenmesi, ayrıca ilköğretim öğretmenlerinin kendi okul yöneticilerinin karar verme sürecindeki etkilerine ilişkin algıları ile örgütsel adanmışlıkları arasında bir ilişki olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmıştır.Araştırma verileri 2011-2012 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Anadolu yakasında Maltepe ilçesinde bulunan ilköğretim okullarında görev yapan ve tesadüfi örnekleme ile seçilen 187 öğretmene uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak çeşitli ölçme araçları kullanılmıştır. Ölçme araçları üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; çalışanların demografik özelliklerine ilişkin ?Kişisel Bilgi Formu?, ikinci bölümde ?Karar Verme Ölçeği, üçüncü bölümde ?Örgütsel Adanmışlık Ölçeği kullanılmıştır.Tarama modelindeki araştırmada veri toplama aracı olarak ÖZMEN (2005) tarafından geliştirilen Okul Yöneticilerinin Karar Verme Sürecindeki Etkililiklerine ilişkin ölçeği ve CELEP (2000) tarafından geliştirilen Örgütsel Adanmışlık Envanteri kullanılmıştır.Elde edilen verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans, aritmatik ortalama, standart sapma, bağımsız grup t-testi, Kruskal Wallis-H testi, Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Anlamlılık testinde 0.05 düzeyi esas alınmıştır.Araştırma ile öğretmenlerin demografik özelliklerine göre karar verme süreçleri ve örgütsel adanmışlıkları ne bağlamda değiştiği ortaya konmuştur. Örgütsel adanmışlık düzeyi açısından 31-40 yaş grubunun okula adanma düzeylerinin diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlik mesleğine adanma düzeyinin cinsiyet değişkenine göre, kadın öğretmenlerin kendilerini daha fazla adadıkları görülmüştür. Karar Verme' de ise erkek öğretmenlerin yönetici kararlarını daha olumlu değerlendirdikleri görülmüştür. Araştırma sonuçları bu konularda daha önce yapılmış araştırmaların sonuçları ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the purpose is to determine whether the variables, which are age, sex, marital status, graduated school, major, working lifetime, working lifetime in present scholl, working style, that primary scholl teachers have, effects their own principals? desicion-making process or not; and it?s aimed to find out whether there is a relationship between primary scholl teachers? perceptions of the effects on their own principal?s desicion-making process and organizational commitment.Research data is applied to 187 teachers who are working at primary schools in Maltepe in Asian side of İstanbul in 2011-2012 academic year and selected random sampling. In this research, various scale tools are used as a data collection tool. Scale tools are consist of three sections. In the first section, there is ?Personal Information Form? about the demographic characteristics of employees, in the second section there is Desicion-Making Scale and in the third section there is Organizational Commitment Scale.In Survey Model research, the scale of the effectiveness of School Administrators in Decision Making Process which is developed by ÖZMEN (2005) and Organizational Commitment Inventory which is developed by Assoc. Dr. Cevat CELEP (2000) are used as a data collection tool.SPSS program is used to analyze the data obtained. On data analysis; frequency, arithmetic mean, standard deviation, independent group t-test, Kruskal-Wallis H test, Mann-Whitney-U test is used. In significance test is based on level of 0.05.In this research, reletionship between desicion-making process and organizational commitment by demographic characteristics of teachers is determined. In 31-40 age group school dedication level appeared to be higher than other age groups by the terms of the level of organizational commitment.The level of devotion to the teaching profession, according to the gender variable, female teachers dedicated themselves more. In Verme, Male teachers evaluate administrator desicions more positively. The survey results are compared with results of previous research findings on these issues.