Öğrencilerin okul öncesi dönemde yabancı dil ediniminin ilköğretim düzeyindeki yabancı dil tutum ve başarı düzeylerine etkisi
Second language aqccuisition at kindergarten level and its reflection upon their attitude and success on the second language learning at primary school level
- Tez No: 313314
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anaokulu'nda yabancı dil eğitimi, erken yaşta yabancı dil, kritik dönem, Young learners, Language acquisition during pre-schooling, Critical Period
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Uluslararası ilişkilerin ve işbirliğinin gittikçe önem kazanması, yabancı dil öğrenmenin önemini arttırmıştır. Bir toplumdaki insanların, uluslar arası birçok alanda, örneğin ekonomi, bilim, askeri, turizm, eğitim, kültür, sanat, vb. her türlü ilişkiyi kurup yürütmesi için anadillerinden başka uluslararası ortak dilleri öğrenmesi gerekmektedir.Bireylerin toplumsallaşmasında ve de toplumsal bilincin oluşmasında eğitim en önemli kurumlardan biridir. Kişilerin dil edinimi bir koordinasyon içerisinde gerçekleşmektedir. Bu araştırmada, birçok dil uzmanının dil hakkındaki görüşlerinden yola çıkılarak dilin ayrıntılı bir tanımı yapılmış ve dilin gelişimini açıklayan ünlü teoriler ele alınarak, erken yaşta dil ediniminin önemi bu teorilere dayanarak ispatlanmaya çalışılmıştır.Araştırma verileri yorumlandığında;Öğrencilerin yaklaşık % 80'nin yabancı dil notları iyi ve üzerindedir. Öğrencilerin yabancı dil bilgi düzeyleri ve yabancı dil dersi başarı düzeylerine ilişkin değerlendirmeleri de ders notlarına paralel bir dağılım izlemektedir. Öğrenciler yabancı dil öğrenmeye yönelten temel faktör daha iyi bir işte çalışma imkanı yaratmasıdır.Öğrencilerin yabancı dil düzeylerini, yabancı dile karşı olan tutumları ve yabancı dile verdikleri önemin etkili olduğu görülmektedir. Yabancı dil öğrenme arzusunun ise bu iki faktörle birlikte ele alındığında yabancı dil düzeyini etkilemediği gözlenmektedir. Öğrencilerin yabancı dil ders başarı düzeyini ise yabancı dile karşı olan tutumlarının belirlediği, yabancı dile verilen önem ve yabancı dil öğrenme arzusunun yabancı dil başarı düzeyini etkilemediği gözlenmektedir. Bu bulgular ışığında yabancı dile karşı olan tutum, öğrencilerin yabancı dil düzeyi ve ders başarısını etkileyen temel faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.Öğrencilerin yabancı dil düzeyleri ile yabancı dil öğrenimi hakkında değerlendirmelerinin ise okul öncesi yabancı dil eğitimi alma durumlarına bağlı olarak farklılaşmadığı belirlenmiştir. Madde bazında yapılan inceleme sonucunda ise okul öncesi yabancı dil öğrenimi görmeyenlerin ?Keşke daha önce yabancı dil öğrenmeye başlayabilseydim? görüşünü daha güçlü bir şekilde destekledikleri, bunun yanında ?Yabancı dil dersinde son derece başarılı olduğumu düşünüyorum?, ?Yabancı dille yazılmış hikâye kitaplarını anlayabiliyorum? ve ?Yabancı dildeki gazeteleri anlayabiliyorum? maddelerini okul öncesi yabancı dil öğrenimi gören öğrencilerin daha olumlu yaklaştıkları görülmektedir.Öğrencilerin yabancı dil notları söz konusu değişken baz alınarak okul öncesi yabancı dil öğrenimi alan öğrencilerin bu tür bir eğitim almayan öğrencilerden daha yüksek ortalamaya sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu bulgulardan hareketle okul öncesi yabancı dil öğrenimin öğrenciler üzerinde kısmi bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.Ayrıca yabancı dil dersine karşı olan tutum ile yabancı dil notu arasında pozitif doğrusal bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu bulgu öğrencilerin derste başarılı oldukça daha olumlu tutum geliştirdiklerini göstermektedir.Son olarak 4'ncü sınıf öğrencilerinin yabancı dile karşı tutumlarının 5'nci sınıf öğrencilerinden daha iyi olduğu belirlenmiştir. Bu durum verilen yabancı dil eğitiminin öğrencilerin yabancı dil eğitimine karşı olan tutumlarını olumsuz etkilediğini göstermesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
As international relations and cooperation among countries gain increased importance, so does the importance of learning a foreign language. Nowadays learning one of the internationally common languages is a must for people living within our global community in terms of building and developing economic, scientific, military, educational and cultural relations.Education plays a vital role in building the community consciousness as well as the socialization of individuals. There are many factors which effect language acquisition. This research tries to define ?what language is? and gives background information about how various linguists and scientists explain language. This research also attempts to prove the theory of Critical Period in Second Language Acquisition as well as examine many of the well known theories of language development and the importance of language acquisition at a very young age.