Design of experience sampling tools for reporting student experience in design education
Deneyim örnekleme araçlarının tasarım e?itiminde kullanımı ve ö?renci deneyimlerinin raporlanması
  1. Tez No: 313769
  2. Yazar: NUR FINDIK
  3. Danışmanlar: AR.GÖR. JUAN JİMENEZ, DOÇ. BAHAR ŞENER PEDGLEY, YRD. DOÇ. GERT PASMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Ö?renci deneyimi, Deneyim Örnekleme, Tasarım e?itimi, Student Experience, Experience Sampling, Design Education
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tasarım e?itiminin temelini olu?turan stüdyo projeleri, ögrencilerin birbiri ile ba?lantılı aktiviteler yaptı?ı, kararlar aldı?ı, tasarım problemleri ile ilgili çözüm önerileri üretti?i ve bunun sonucu olarak yaparak ö?rendi?i bir süreç olagelmi?tir. Tasarım stüdyosunda ders ö?retmenleri ile gerçekle?tirilen düzenli toplantılar sırasında, aktiviteler de?erlendirilir, tartı?ılır ve ö?rencilerin yaparak ö?renme sürecine katkida bulunmak amaçlanır. Dolayısı ile bu toplantılar arasında yapılan aktivite ve ya?anan deneyimlerin ö?renci tarafından do?ru bir ?ekilde ifade edilmesi, tasarım ö?rencilerinin ö?renme süreci ve ö?retmenlerin bu süreçte sa?ladıkları rehberlik açısından önem kazanır.Günümüzde bireylerin günlük hayatta ya?adıkları deneyimleri ifade ve rapor etmeleri için geli?tirilen uygulamalar ve araçlar, bu deneyimlerin belirli bir zaman dilimi boyunca gözlemlenmesine yardımcı olmaktadır. ?Deneyim örnekleme? metodu uygulanan bu araç ve uygulamaların temel amacı, bireylerin deneyimlerini dı? (mekan, zaman, aktivite) ve iç (duygular, dusunceler, istekler) etkenlere dayanarak incelemektir. Bu araçlar özellikle sa?lık ve e?itim alanındaki ara?tırma projelerine katkı sa?lamaktadır. Ancak, bu araclarin kullanimi bireylerin istek ve deneyimlerini ifade etmek icin harcamak istedikleri zaman ve çabaya ba?lıdır. Dolayısı ile bu araçların, bireyleri düzenli ve uzun süreli olarak deneyimlerini raporlamaya sevk etme özellikleri önem kazanmaktadır.Bu ba?lamda, bu calı?ma tasarım ö?rencilerinin stüdyo projeleri boyunca ya?adıklari deneyimleri (tasarım aktiviteleri, duygu ve dü?ünceler) gözlemlemeyi amaçlayan bir araç tasarımının kriterlerini incelemi?tir. Ö?rencilerin tasarım aktivitelerini, aktivitelerle ilgili duygu ve dü?üncelerini, bunların yanısıra stüdyo projeleri boyunca ö?renme deneyimlerini etkileyen di?er etkenlerin rapor edilmesine ve bu raporların gözlemlenmesine yönelik deneysel ara?tırmalar yapılmı?tır. Deneyim örnekleme metodu, çalı?maların temelini olu?turmu?tur. Çalı?maların sonuçlarına istinaden, ö?renci deneyimlerinin raporlanmasina yönelik deneyim örnekleme araclarının kullanımı, tasarımı ve ö?rencilerin bu araçları kullanma deneyimlerine odaklanarak, gelecekteki tasarım uygulamaları için taslak ve öneriler sunmu?tur.
Özet (Çeviri)
Considering the continuous design activities that are performed throughout the design projects, design students go through several stages of decision makings, and sometimes they experience problematic situations in between consecutive supervisory meetings. Revealing all experiences during the discussions with supervisors, thus communicating the ideas could be sometimes difficult. In order to provide a better guidance, it is also important for supervisors to understand students? process in between these meetings.There are available tools used in the fields like education or health in order to monitor an individual?s daily life in relation to the context (e.g. time, place, activity) and personal circumstances (e.g. emotions, feelings, ideas). These tools are developed based on experience sampling method (ESM), a research method focus on collecting self-reported data from participants in order to measure their daily life experiences, especially during a long period of time.Since the target group and experience has different characteristics for each context, design of experience sampling tools are also gaining importance to address these specific experience according to individuals? needs and expectations. Aiming at assisting design students to do regular self-reporting on their experiences, this study presents a background research for designing experience sampling tools that would be used by students and supervisors to keep track of students? experiences throughout design projects.In this sense, this study intends assisting students self-reporting activities, translate the main design requirements of experience sampling tools into the context of design projects, as well as revealing guidelines for the future implications of ESM tools in design education.