Küreselleşme ve sanat
Globalization and art
- Tez No: 313914
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, kültürel küreselleşme, sanatta küreselleşme, Küresel Pazar, metalaşma, Globalization, Cultural Globalization, Globalization in Art, Global Bazaar, Commoditization
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada küreselleşme düşüncesini anlam açısından irdelemenin yanında sürecin sanat anlayışına olan etkilerini ve toplumsal değişimin bu etkileşimi ne kadar hızlandırdığını küresel tartışmalar ışığında incelenmiştir. Küreselleşmenin pazar yöntemlerinden etkilenen sanatsal üretiminin özneleri, sanatçıdan çok onun ürünlerinin tüketime sunum stratejilerinde rol oynayan küratör ve sanat eleştirmenleri olmuştur. Tez çalışmasında; bu üçlünün giderek değişen rollerini küreselleşme bağlamında açıklayarak, günümüzde resim sanatında gelinen noktanın nedenselliğine açıklık getirilmek istenmiştir.Birinci bölümde küreselleşme kavramı ve bu kavramın üzerinde yapılmış olan tartışmalar ele alınmıştır. Küreselleşmenin tanımı, küreselleşmeyi ortaya çıkaran faktörler, küreselleşmenin sanata yansıması, bu tartışmaların ışığında incelenmiştir.İkinci bölümde Türkiye de sanatın küreselleşme biçimleri incelenerek, sanatsal ortamın tanık olduğu yeni yargılar ve değerlere yönelik görüşler yorumlandı.Üçüncü bölümde ilk bölümde açıklanan kavramsal çerçeve doğrultusunda resim sanatında metalaşma süreci ve küresel alana yayılmış, önemli olduğu düşünülen son dönem ürünleri ele alınmıştır. Küresel sanat pazarının en karakteristik ortamı olan Uluslararası Bienaller incelenerek, Türkiye'nin bienallerde yer alma biçimleri ve küreselleşmeye uyum çabaları, çeşitli görüşler bağlamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study besides the meaning of globalization, I studied this ideas affects of art and how this idea fasten this movement. During globalization process identity of the artist, works of art and exhibition with curators are popular in recent years. This study is on effort to give why this three section are going high. We can?t understand situation of the artist if we can?t solve the problems that I explained above.In first chapter, meaning of globalization definition of globalization, the factors that emerged globalization, and discussion of globalization is studied.In second chapter, the situation of Turkish art is studied. Affects of globalization an sculption of our country is spoken.In third chapter, some recent exhibitions have been handled in respect to the concepts explained in the first chapter. Also united biennales are studied and the situation of biennales in recent years and Turkish examples are given.