17-20 yaş basketbolcu ve futbolcuların izokinetik kuvvetlerinin (diz fleksiyon ve ekstansiyonlarının) karşılaştırılması
Comparison of isokinetic powers (flexion and kenn extension) of basketball and football players (17-20 age)
  1. Tez No: 314054
  2. Yazar: UĞUR ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ERDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Isokinetic contraction, isokinetic dynamometer, Angular Velocity, Isokinetic Load Range, Peak Torque
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmamızda, izokinetik dinamometrede farklı açısal hızlarda yaptırılan hareketlere ait izokinetik verilerin, Farklı Branşlardaki Elit Erkek (17 ? 20 Yaş) Takım Sporcularının İzokınetik Diz Ekstansiyon Ve Fleksiyonlarının Karşılaştırılması amaçlanmıştır.Çalışmaya 17?20 yaş aralığında, boy ortalaması 177,6 ± 7,5 cm ve vücut ağırlığı ortalaması olan 12 futbol, 12 basketbol branşı ile uğraşan 24 sağlıklı erkek katılmıştır. Alt ekstremite diz eklem hareketinin testi Cybex II Norm izokinetik dinamometre ile yapıldı. Bir test gününde, alt ekstremite diz ekleminden sağ ve sol diz olmak üzere iki eklem hareketi ölçümü yapıldı. Açısal hızlar 60o/sn ve 240o/sn olan diz eklem hareketi bir set halinde 10 tekrar sağ ve sol dize ayrı ayrı yaptırıldı. Sağ ve sol diz Tekrar aralarında dinlenmek için 30 sn dinlenme aralığı verildi. Deneklerin yaptığı on tekrar içinde en yüksek pik tork değerine karşılık gelen veri analiz amacıyla kullanıldı. Ham verilere ait hız değerlerinden izokinetik yüklenme aralığına sahip açısal hızlar belirlendi.İzokinetik dinamometreden alınan ham verilerin pik tork, iş ve güç parametrelerinin, hesaplanarak bulunan izokinetik yüklenme aralığına ait verilerin pik tork, iş ve güç değerlerinden önemli farklılık gösterdiği bulundu.İzokinetik dinamometre sonuçlarını doğru analiz için izokinetik yüklenme aralığı verilerinin, dinamometrenin verdiği ham verilerden ayırt edilerek hesaplanması ve yorumlamanın bu veriler üzerinden yapılması olası hataları ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.Anahtar Kelimeler; İzokinetik Kasılma, İzokinetik Dinamometre, Açısal Hız, İzokinetik Yüklenme Aralığı, Pik Tork.
Özet (Çeviri)
In our study, the isokinetic dynamometer isokinetic movements in different angular velocities of the data was built, Several Branches Elite Male (17 - 20 years) Team athletes Comparison of isokinetic knee extension and Fleksiyonlarının aimed.The study age range 17-20, mean height of 177.6 ± 7.5 cm and average body weight of 12 football, 12 basketball branch dealing with 24 healthy male participants. Lower limb knee joint range of motion testing was performed with an isokinetic dynamometer Cybex II Norm. One test day, the lower extremity and left knee, right knee joint range of motion was measured in two. A movement of the knee joint angular velocities 240o/sn 60o/sn and 10 reps in a set was built separately, left and right string. Right and left knee again, 30 sec rest interval between them was to relax. The highest peak torque value of the subjects in his ten-back was used to analyze the corresponding data. Load range and speed of the raw data, the angular velocities of isokinetic values ??were determined.The raw data received from an isokinetic dynamometer peak torque, work and power parameters, calculating the load in the range of data from isokinetic peak torque, work and power values ??showed significant differences found.Isokinetic load range data for a correct analysis of the results of an isokinetic dynamometer, the dynamometer will differentiate from the raw data is performed via calculation and interpretation of these data will help to eliminate possible errors.