Örgütsel bağlılık, daimi ve geçici işçilerin örgütsel bağlılık algıları üzerinde bir araştırma ve Muş Şeker Fabrikası'nda bir alan çalışması
Organizational commitment, commitment to permanent and temporary workers organizational and research on perceptions of Muş Sugar Factory in milwaukee area study
- Tez No: 314058
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Daimi İşçi, Geçici İşçi, Organizational attachment, Permanent Workers, Temporary Workers
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Daimi ve geçici işçilerin örgütsel bağlılıklarının incelenmesi ihtiyacı, bu araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Bu araştırmada, Muş şeker fabrikasında görev yapan daimi ve geçici işçilerin demografik özelliklerine göre örgüsel bağlılıkları arasında anlamlı bir ilişki var mıdır? Sorusuna cevap aranmıştırBu araştırmanın çalışma evrenini 2010- 2011 yıllarında Muş şeker fabrikasında görev yapan daimi ve geçici işçiler oluşturacaktır. Örneklem olarak belirtilen evrende seçilen 205 daimi işçi, 149 geçici işçi üzerinde gerçekleştirilmiştir.Araştırma bulgularına göre, daimi ve geçici işçilerin örgütsel bağlılıklarının istihdam, cinsiyet, yaş ve kıdem değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği; medeni durum, öğrenim durumu değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır. Araştırmamızda bunun detaylı bilgileri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was based on the need to investigate the attachment of permanent and temporary workers in the organization. The aim of study was to find out if there is a significant relationship exist among demographic attachment of permanent and temporary workers,working in Mus Sugar Factory, and their organizational attachments.The data was collected from the 205 permanent workers and 149 temporary workers, working in Mus Sugar Factory between 2010-2011.According to results, it was found that the employment, gender, age and seniority of permanent and temporary workers was not statistically significant compared to their organizational attachments whereas no significant difference by marital satatus and education .