Sevimli Mecmua adlı çocuk dergisi: Çeviriyazı, inceleme
A magazine for children Sevimli Mecmua: A transcriptive and an analytical study
  1. Tez No: 314245
  2. Yazar: ERHAN AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. HİLMİ UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, çocuk edebiyatı, resimli çocuk dergisi, eski harfli çocuk dergisi, Sevimli Mecmua, Child, child literature, illustrated child magazine, old-lettered child magazine, Sevimli Mecmua
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 501
Özet
Çocuk edebiyatı alanında çocuk dergilerinin önemli bir yeri ve işlevi vardır. Çocuğun edebî ve estetik bir zevk edinmesinde, düşünce ufku ve kelime hazinesinin gelişmesinde çocuk dergilerinin geçmişten bugüne büyük katkısı olmuştur ve olmaktadır.Eski harfli çocuk dergilerimizden biri olan Sevimli Mecmua da, cumhuriyetin ilk yıllarında, 1925'te yayımlanmış ve ancak on üç sayı çıkarak aynı yıl yayın hayatına veda etmiştir.Bu tezde, aradan neredeyse doksan yıl geçmesine rağmen, bütünüyle yeni harflere çevrilmemiş olan Sevimli Mecmua adlı resimli çocuk dergisinin tüm sayıları Türkiye Türkçesine çevrilmiştir. Böylece, tarihin tozlu raflarında bırakılmış eski harfli çocuk dergilerimizden biri, çocuk edebiyatı alanında çalışan araştırmacıların hizmetine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Child magazines occupy an important position and function in child literature. Child magazines have contributed for children to have literary and esthetical delightfulness, and to expand horizon of the ideas and vocabulary knowledge from past to present.Sevimli Mecmua which is one of the old-lettered child magazines was published in 1925, the first years of Turkish Republic; however, it ended publication in the same year after 13 issues.In this dissertation, all the issues of Sevimli Mecmua magazine have been translated into Turkey Turkish despite passing almost 90 years from the first publication date. In this sense, one of the old-lettered magazines which have been forgotten in the dusty pages of history has been served for the researchers working in the child literature field.