HDL-K düzeyi yüksek olmasına rağmen koroner aterosklerozu olan hastaların APO A, APO B, CETP ve HDL alt gruplarının aterosklerozu olmayanlar ile karşılaştırılması
Comparison of the HDL subclasses, APO A, APO B, CETP mass and activity levels between the patients with coronary atherosclerosis and healthy subjects although having higher HDL-C levels
- Tez No: 314292
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ABACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: KAH, HDL-K, KETP, CAD, HDL-C, CETP
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Plazma lipoprotein profili, aterosklerotik kardiyovasküler hastalık riskini tanımlamada major faktörlerdendir. HDL-K düzeyi yüksek olmasına rağmen koroner arter hastalığı olanlarda, ateroskleroz gelişmesinde ve ilerlemesindeki temel mekanizmalar henüz bilinmemektedir. Bu grup hastalarda HDL alt gruplarının, apolipoproteinlerin ve KETP aktivite ve kitle düzeylerinin ateroskleroz sürecindeki rolünün ortaya konulması önemlidir. Bu düşünce doğrultusunda çalışmamızın amacı; HDL-K' si yüksek olup, KAH (+) ve KAH (-) kişilerde HDL alt gruplarının dağılımını, apolipoprotein düzeylerini, KETP aktivite durumu ve miktarını karşılaştırmaktır.Çalışmaya Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'na Kasım 2011 - Temmuz 2012 tarihleri arasında başvuran, HDL-K değeri ?60 mg/dl ve LDL-K değeri ? 130 mg/dl olan 35 koroner arter hastası ile benzer lipit profiline sahip 35 sağlıklı kontrol grubu alındı. Hasta ve kontrol grubunda KETP aktivite ve kitle, apo A1, apo A2, apo B, HDL 2 ve HDL 3 düzey ölçümleri yapıldı.Apo A2, apo B, HDL 2 ve HDL 3 düzeylerinde KAH (+) ve KAH (-) gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmaz iken apo A1 düzeyleri KAH (+) grupta daha yüksek saptandı (ortalama 588,6 ?g/ml'ye karşı 414 ?g/ml, p=0,006). KETP miktarları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmazken77(ortalama 27,7 ?g/ml'ye karşı 24,2 ?g/ml, p=0,27) KAH (+) grupta KETP aktivitesinin KAH (-) gruptan istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha fazla olduğu izlendi (ortalama 1,08 nmol/?l plazma/1 saat'e karşı 0,98 nmol/?l plazma/1 saat, p=0,007).HDL-K ve LDL-K düzeyleri yüksek olan bu özel çalışma popülasyonunda KAH (+) ve KAH (-) gruplar arasında KETP miktarları açısından fark olmadığı, ancak aktivitesi açısından istatistiksel anlamlı fark olduğu görülmüştür. HDL alt grupları, apo B ve apo A2 düzeyleri açısından fark saptanmazken, öngörülenin aksine KAH (+) grupta apo A1 düzeylerinin daha yüksek oluşu ilgi çekici sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
Plasma lipoprotein profile is one of the major factors to describe the risk of atherosclerotic cardiovascular disease. The exact mechanisms for development and progression of atherosclerosis in subjects with coronary artery disease (CAD) although having higher HDL-C levels are still unknown. To reveal the role of HDL subclasses, apolipoproteins and CETP activity and mass levels in the atherosclerotic process is very important for these subjects. For these reasons, the aim of our study is to compare the levels of HDL subclasses, apolipoproteins, CETP mass and activity between the patients with coronary artery disease and healthy subjects, although having higher HDL-C levels.Between November 2011 and July 2012 35 patients who have coronary artery disease and HDL-C levels ? 60 mg/dl, LDL-C levels ?130 mg/dl, and 35 healthy subjects with the same lipid profile who admitted Gazi University Cardiology Department, enrolled for this study. The CETP mass and activity, apo A1, apo A2, apo B, HDL 2 and HDL 3 levels of the patients and control subjects were measured.There were no significant differences on apo A2, apo B, HDL 2 and HDL 3 levels between the patients with CAD and control subjects. Apo A1 levels were higher in patients with CAD (mean 588,6 µg/ml vs 414 µg/ml, p=0,006). Although CETP mass was not different (mean 27,7 µg/ml vs 24,2 µg/ml, p=0,27), in both groups, CETP activity is significantly higher (mean 1,08 nmol/µl plasma/1 hour vs 0,98 nmol/µl plasma/1 hour, p=0,007) in CAD positive group.In this special study population which contains subjects with or without CAD and have higher HDL-C and LDL-C levels, the findings showed that plasma CETP activity was higher in patients than control subjects whereas CETP mass, HDL subclasses, apo B and apo A2 levels were similar in cases versus controls. But unexpectedly and interestingly apo A1 levels were higher in patients with CAD.