Gebelerin aile hekimliği sisteminden memnuniyetlerinin değerlendirilmesi
The evaluation of pregnant women's satisfaction with the family medicine implementation
- Tez No: 314297
- Danışmanlar: PROF. DR. HEDİYE ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Hekimliği, Hemşirelik, Family Medicine, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Gebelikte bakım gereksinimleri, Aile hekimliğinde gebe memnuniyeti, Family Medicine, pregnancy care requirements, satisfaction of family medicine in pregnant
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma; gebelerin aile hekimliği sisteminde çalışan sağlık personeli, hekim, hemşireler ve ebeler tarafından yürütülen bakım uygulamalarından memnuniyetlerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.Amaç doğrultusunda kişisel bilgi formu ve gebe memnuniyet ölçeğinden oluşan veri toplama aracı 2011 Ekim 2012 Ocak ayları içerisinde Pendik'te bulunan 3 aile sağlığı merkezine gelen çalışmaya katılmayı kabul eden 323 gebeye uygulanmıştır.Formlardan elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeğe güvenilirlik ve faktör analizleri yapılmıştır. Gebelerin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde istatistiklerinden, gebelerin aile hekimliği sisteminden memnuniyet derecelerinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Gebelerin tanımlayıcı özelliklerine göre aile hekimliği sisteminden memnuniyet derecelerinin farklılaşma düzeylerinin belirlenmesinde ise; Kruskal Wallis H ve Mann Whitney U testlerinden faydalanılmıştır. Aile hekimliği sisteminden gebelerin memnuniyetini belirleyen faktörler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde ise korelasyon analizinden yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda; aile hekimliği sisteminden gebelerin yüksek derecede memnun oldukları belirlenmiştir. Gebelerin aile hekimliği sisteminden en memnun oldukları boyutun aile hekimliği uygulamasında görevli ebe ve hemşirelerden memnuniyet olduğu saptanmıştır. Gebelerin memnuniyet düzeylerinin yaşlarına ve gebelikte bulundukları aya göre farklılaşmadığı, gebelik sayılarına, öğrenim durumlarına ve çalışma durumlarına göre farklılaştığı belirlenmiştir. Ayrıca; gebelerin aile hekimliği sisteminden memnuniyet düzeylerini belirleyen boyutların birbirleri ile pozitif yönlü anlamlı ilişkiler içerisinde oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted for examining the satisfaction of pregnant women about care practices in family medicine system by health care providers, physicians, nurses and midwives.In order to purpose of the study, personal information form and satisfaction of pregnant scale are applied between the months of October 2011 January 2012 in the three family health centers in Pendik, to 323 pregnant women.The data from the questionnaires were analyzed with using SPSS 17.0 statistical package program. Scale that is used in the study was conducted in reliability and factor analyzes. For analyzing the descriptive characterization of pregnant women frequency and percentage were used, for determining the level of satisfaction of the pregnant women from family medicine system, the mean and standard deviation statistics were used.For determining the differentiation level of satisfaction of pregnant women from family medicine system, Kruskal-Wallis H and Mann-Whitney U test were used. Determining the relationships between the factors of the satisfaction of pregnant women in the family medicine system, the correlation analyzes were used.As results of this study; pregnant women were satisfied with a high degree from family medicine system. The most satisfied dimension from family medicine system of pregnant women was the working of midwives and nurses in family practice satisfaction. Satisfaction levels did not differ in order to age and month in which pregnant women during in pregnancy, number of pregnancies, and differs in order to educational status and working conditions. Also, the satisfaction levels of pregnant women from the family medicine system have significant relationships with each other in determining the dimensions.