Atriyum fibrilasyonunda sıkı kalp hızı kontrolünün trombosit fonksiyonları üzerine etkisi
The effect of strick heart rate control on platelet functions in atrial fibrillation
  1. Tez No: 314303
  2. Yazar: BAYRAM ALİ UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, trombosit aktivitesi, sıkı hız kontrolü, hiperkoagülabilite, atrial fibrillation, platelet activity, strict rate control, hypercoagulability
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Atriyum Fibrilasyonunda Sıkı Kalp Hızı Kontrolünün Trombosit FonksiyonlarıÜzerine EtkisiAtriyum fibrilasyonu (AF) artmış sistemik tromboemboliyle ilişkisibilinmesine rağmen tromboemboli mekanizmasının altta yatan nedeni tam olarakanlaşılamamıştır. Bununla beraber birçok değerli kanıt AF'nin protrombotik süreçleilişkili olduğunu desteklemektedir. Dolayısıyla bizim hipotezimiz non-valvüler AF(NVAF)'li hastalarda sıkı hız kontrolünün trombosit aktivitesi ve trombotik sürecigeriletebildiğidir.Çalışmamızda; 75 NVAF'li hasta kalp hızına göre, normal ventrikül yanıtlı AF(NVYAF) (34 hasta, 18 bayan) ve hızlı ventrikül yanıtlı AF (HVYAF) (39 hasta, 17bayan) olmak üzere iki gruba ayrıldı. HVYAF grubundaki hastaların 30 tanesi (16bayan) başarılı bir şekilde takip edilebildi. Sinüs ritimine sahip cinsiyet ve yaşıuyumlu 33 kişi ise kontrol grubu olarak değerlendirildi. Trombosit fonksiyonbelirteçleri çalışma başında tüm gruptaki hastalardan ve HVYAF grubundakihastalarda yeterli hız kontrolü sağlandıktan 1 ay sonra tekrar ölçüldü.HVYAF'li hastalarda serum fibrinojen düzeyleri kontrol grubuna göreanlamlı olarak yüksek bulundu. HVYAF'li hastalarda, hem kontrol grubu hem deNVYAF grubundaki hastalara göre ortalama trombosit hacmi (MPV) (8.1±0.6 fl'ye7.7±0.7 fl, 7.8±1.2 fl), çözülebilir CD40 ligandin (sCD40L) (2.3±1.0 ng/ml'ye1.8±0.7 ng/ml, 1.9±1.6 ng/ml) ve beta-tromboglobulin (85.0±37.0 pg/ml'ye47.1±12.8 pg/ml, 60.7±13.5 pg/ml) düzeyleri, daha yüksek bulundu. NVYAFgrubundaki hastalarda sCD40L (1.9±1.6 ng/ml'ye 1.8±0.7 ng/ml) ve betatromboglobulin(60.7±13.5 pg/ml'ye 47.1±12.8 pg/ml) düzeyleri kontrol grubunagöre daha yüksek bulundu. HVYAF grubundaki hastalarda yeterli hız kontrolüsağlandıktan bir ay sonra ölçülen serum fibrinojen (271.3±52.9 mg/dl'ye 309.5±89.5mg/dl), sCD40L (1.5±1.0 ng/ml'ye 2.3±1.0 ng/ml) ve beta-tromboglobulin(66.3±33.7 pg/ml'ye 85.0±37.0 pg/ml) düzeyleri çalışma başlangıcında ölçülendeğerlere göre anlamlı olarak daha düşük bulundu.Sonuç olarak, HVYAF'li hastalar artmış trombotik durum ve trombositaktivitesine sahiptir ve sıkı hız kontrolü bu hastalarda trombotik durum ve trombositaktivitesini anlamlı olarak azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Effect of Strict Heart Rate Control on Platelet Functions in AtrialFibrillationAlthough atrial fibrillation (AF) is associated with an increased risk ofsystemic thrombo-embolism, the underlying mechanisms of thrombo-embolism arenot completely understood; however, substantial evidence supports that AF isassociated with a prothrombotic state. Accordingly, we hypothesized that strict ratecontrol could attenuate platelet activity and thrombotic state in patients with nonvalvularAF.Total 75 patients with non-valvular AF were divided into two groups basedon heart rate: (1) normal ventricular rate (34 patients, 18 female); (2) high ventricularrate (39 patients, 17 female) of these 30 patients (16 female) were successfullyfollowed. Thirty-three sex and age matched subjects in sinus rhythm were includedas control group. Markers of platelet function were measured at baseline evaluationand repeated 1-month after adequate rate control in AF patients with high ventricularrate.Baseline serum fibrinogen levels were significantly higher in AF patientswith high ventricular rate than that in controls. Mean platelet volume (8.1±0.6 flversus 7.7±0.7 fl, 7.8±1.2 fl), soluble CD40L (2.3±1.0 ng/ml versus 1.8±0.7 ng/ml,1.9±1.6 ng/ml) and ß-Thromboglobulin (85.0±37.0 pg/ml versus 47.1±12.8 pg/ml,60.7±13.5 pg/ml) were significantly higher in AF patients with high ventricular ratethan those were in both AF patients with normal ventricular rate and controls.Soluble CD40L (1.9±1.6 ng/ml versus 1.8±0.7 ng/ml) and ß-Thromboglobulin(60.7±13.5 pg/ml versus 47.1±12.8 pg/ml) were significantly higher in AF patientswith normal ventricular rate than those were in controls. In AF patients with highventricular rate, 1-month after adequate rate control serum fibrinogen (271.3±52.9mg/dl versus 309.5±89.5 mg/dl), soluble CD40L (1.5±1.0 ng/ml versus 2.3±1.0ng/ml) and ß-Thromboglobulin (66.3±33.7 pg/ml versus 85.0±37.0 pg/ml) levelssignificantly decreased.AF patients with high ventricular rate were at increased thrombotic state andhad increased platelet activity. Furthermore, strict rate control significantly decreasedthrombotic state and platelet activity in those patients.