Çocuk yoğun bakım ünitesinde çocuğu yatan ebeveynlerin tanımladığı gereksinimlerin hemşire ve hekimler tarafından algılanması
Perception of requirements described by the parents of children who were admitted to a pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 314322
  2. Yazar: NESLİHAN ÜMİT OVACIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİGEN IŞIK ESENAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Child, Intensive Care, Parent, Need
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışma, çocuk yoğun bakım ünitesinde çocuğu yatan ebeveynlerin tanımladığı gereksinimlerin hemşire ve hekimler tarafından nasıl algılandığını değerlendirmek amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini, Ocak-Nisan 2011 tarihleri arasında Mersin il sınırları içerisinde Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitelerinde yatan ve örneklem kriterlerine uyan 50 hasta çocuğun anne ya da babası ve bu birimlerde çalışan 28 hemşire ve 18 hekim oluşturmuştur.Veriler, Aile ve Hekim/hemşire Sosyo-demografik Veri Formu ve Çocuk Yoğun Bakım Aile Gereksinim Ölçeği Aile ve Hekim/Hemşire Formu kullanarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS for Windows 11.5 paket programı kullanılarak Kruskall Wallis, Mann Whitney U, One Way ANOVA testleri ile değerlendirilmiştir.Araştırmanın sonucunda; ebeveynlerin bilgi alma ve güven gereksinimlerini yakınlık, destek ve rahatlık gereksinimlerinden daha önemli olarak tanımladıkları bulunmuştur. Ebeveyn, hemşire ve hekimlerin Çocuk Yoğun Bakım Aile Gereksinim Ölçeğine verdikleri cevapların puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ancak sağlık personellerinin bilgi alma ve güven gereksinimlerini ebeveynlerin tanımladığından daha az önemli algıladıkları saptanmıştır. Bu nedenle yoğun bakım ünitesinden sorumlu kişiler tarafından hizmet verilen ebeveynlerin gereksinimleri tanımlanarak elde edilen sonuçların hizmet içi eğitim programları ile birimde çalışan diğer sağlık personelleri ile paylaşılması önerilmiştir.Anahtar Kelimeler; Çocuk, Yoğun Bakım, Ebeveyn, Gereksinim
Özet (Çeviri)
This study was done as a descriptive study in order to evaluate that how the needs described by parents whose child is staying at a pediatric intensive care unit are perceived by nurses and physicians. The sampling of study comprised mothers or fathers of 50 critically ill children who have been stayed at pediatric intensive care units of Mersin Gynecology and Infantile Diseases Hospital and Mersin University Health Research and Implementation Centre between January-April, 2011 and 28 nurses and 18 physicians who have been worked at these units and also all of these people have been consistent with the sampling criteria.Data were collected by using Family and Nurses/Physicians Socio-demographic Data Form and Pediatric Intensive Care Family Need Identification Form for Family and Nurses/Physicians. These data were evaluated by using a packaged program of SPSS for Windows 11.5 with Kruskall Wallis, Mann Whitney U, One Way ANOVA tests.At the end of the survey, it was found that parents described the needs of taking information and trust are more important than those of being close, support and comfort. Furthermore, a statistically significant difference was not found between the average scores that were obtained from the answers of parents, nurses and physicians to the Measure of Pediatric Intensive Care Family Needs. However, it was established that the needs of taking information and trust are perceived less important by health staff compared to parents. For this reason, it was suggested that to describe parents need by the persons who are responsible for intensive care units and the findings should be shared with other personnel working at these units via the in-service training programs.