Polisitemia vera ve esansiyel trombositoz hastalarında apoptotik yolakta görevli gen polimorfizmlerinin araştırılması
The research of gene polymorphisms that commissioned at apoptotic pathway in patients of polycythemia vera and essential trombocythosis
  1. Tez No: 314333
  2. Yazar: GURBET DOĞRU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM İZCİ AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Polisitemia Vera, Esansiyel Trombositoz, Real Time PCR, Apoptotik gen polimorfizmi, Polycythemia Vera, Essential Trombocythosis, Real Time PCR, Polymorphism of Apoptotic Gene
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Miyeloproliferatif neoplazmlar (MPN), hematopoietik kök hücre transformasyonundan kaynaklandığı düşünülen Polisitemia Vera (PV), Esansiyel Trombositoz (ET), Primer miyelofibrozis (PMF) ve Kronik Myeloid Lösemi (KML)'nin dahil olduğu, olgun ve fonksiyonel kan hücrelerinin aşırı üretimiyle karakterizedir. Apoptozis, tüm kanserlerde hatalı ya da baskılanmıştır. Bu sayede; kanserli hücreler ölümsüzlük ve kemotrapi ya da radyoterapiye direnç kazanır. Apoptoz hematopoietik hücre hatlarında en önemli homeostatik mekanizmalardan biridir. Bu nedenle çalışmamızda apoptozda görevli Bcl 2, Bax, Fas ve Fas Ligand genlerinde polimorfizmlerin saptananarak PV ve ET hastalıklarıyla ilintisinin araştırılması planlandı.Bu çalışmada; Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı polikliniklerinde PV ve ET tanısı almış 93 birey hasta, 93 sağlıklı birey ise kontrol grubu olarak alındı. Her iki gruba ait kan örneklerinden DNA izolasyonunu takiben Bcl 2, Bax, Fas ve Fas L için, Real-Time PCR (Applied Biosystems) kullanılarak genotipler belirlendi.Elde edilen veriler, SPSS v.11.5 paket programı ile istatistiksel olarak değerlendirildi. FAS -670 (G>A rs1800682), FAS -1377 (G>A) rs2234767, FASL IVS2 -124 (A>G rs5030772), BAX -248 (G>A rs4645878) ve BCL 2 -938 (C>A rs2279115) polimorfizmlerinin kontrol grubundaki bireyler ile PV ve ET'li hastalara ait genotip sıklıkları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı saptandı (p>0,05).Sonuç olairak; PV ve ET patogenezinde; FAS -670 (G>A), FAS -1377 (G>A), FASL IVS2 -124 (A>G), BAX -248 (G>A) ve BCL 2 -938 (C>A) polimorfizmlerinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptandı. Bu çalışmanın; PV ve ET hastalıklarında apoptotik yolakta görevli gen polimorfizmlerini inceleyen ilk çalışma olması nedeni ile bu konuyla ilgili yapılacak diğer çalışmalara yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Myeloproliferative neoplasms (MPN), are characterized with excessive production of mature and functional blood cells which thought to be origined from hematopoietic stem cell transformation, in Polycythemia Vera (PV) Essential Trombocythosis (ET), Primer myelofibrozis (PMF) and Chronic Myeloid Leukemia (CML).Apoptosis, is faulty or printed in all cancers. So, cancerous cells gain immortality or strenght against chemotherapy or radiotherapy. Apoptosis is one of the most important homeostatic mechanisms in hematopoietic cell lines. For that reason; in our study by detection of polymorphisms in Bcl-2, Bax, Fas ve Fas Ligand genes which are commissioned at apoptosis, the research of correlation with PV and ET diseases is planned.In that sudy, in policlinics of Mersin University Medical Faculty Hematology Department 93 individuals who have taken PV and ET diagnosis have accepted as patients and 93 healthy individuals as control group. From both of the groups? blood samples sequent of DNA isolation the genotypes detected by using Real-Time PCR (Applied Biosystems) for Bcl-2, Bax, Fas and Fas L.The acquired data, evaluated statistically by SPSS v.11.5 packet program. It has detected not to be meaningful difference in genotype frequency between the individuals of FAS -670 (G>A rs1800682), FAS -1377 (G>A) rs2234767, FASL IVS2 -124 (A>G rs5030772), BAX -248 (G>A rs4645878) and BCL 2 -938 (C>A rs2279115) polimorphisms? control group?s and PV and ET patients? (p>0,05).As a result; in PV and ET pathogenesis it has detected the FAS -670 (G>A), FAS -1377 (G>A), FASL IVS2 -124 (A>G), BAX -248 (G>A) and BCL 2 -938 (C>A) polimorphisms not to be statistically meaningful. That study is thought to be a guide for other studies about this subject because this is the first study inspects polimorphism genes commissioned in apoptotic pathway of PV and ET patients.